Кабала – основа на всички науки

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Известният американски учен Ричард Файнман говори за квантовата физика като за наука, която никой не разбира, въпреки че много хора правилно я използват. Аналогична ли е ситуацията в кабала?
Много от вашите ученици се оплакват, че не разбират „Учението за Десетте Сфирот“. Те могат ли да го използват по някакъв начин ?

Отговор: Не, те не могат да използват това учение, освен тези, които вече се издигат по духовните стъпала и се намират на по-високи от обичайните постижения на нашето тяло.
Четейки „ Учението за Десетте Сфирот“, моите ученици не разбират какво е написано там. Това е само изучаване на методиката, развиваща в човека нови сетивни органи.
Когато той чете, изучава и много желае да постигне това, което е написано, вътрешният импулс на неговото желание развива още неразкрити в него свойства и той постепенно започва да разбира и чувства за какво става дума.
По принцип е подобно на това, как човек се развива в нашия сват. Когато се родим, ние нищо не разбираме. Нас ни тласка напред любознателността, завистта, чувството за съревнование и така ние се развиваме, не знаейки към какво.
Детето автоматично повтаря това, което говорят възрастните, нищо не разбирайки от смисъла на думите и несъзнателно прави такива движения, както и възрастните. Такa е и в кабала.
Въпрос: Всъщност, както казва професор Файнман, физиците не разбират корените на физичните закони, а само ги използват. Способни ли са кабалистите да обучат физиците на физика, на основите, на които тя стои?
Отговор: Най-простите неща, които в същото време са най-сложни, стоят в основата на цялото мироздание.
Аз мисля, че някога ще бъде установена връзка между кабала и всички останали науки, методики и теории, които използва човечеството. Явявайки се наука за възприемане на общото мироздание, мироглед, възприятие, кабала може да даде основа на всички останали науки в базовата основа на тяхното съществуване.
Но не мога да кажа кога ще се случи това, защото аз лично не зная как да намеря контакт с учените, за да се определи общата рамка на кабала и науката. Ние трябва да се опитаме да се разберем помежду си.

От ТВ програмата „Кабала и науката“, 07.10.2015
[167941]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: