Кабала е методика за издигане на човека

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: В кабала има ли формула за успешни отношения?

Отговор: Мъдростта на кабала ни помага да постигнем добри отношения между нас, тъй като тя дава възможност на човека да се повдигне над егоизма си. Всички ние сме егоисти и виждаме, че не можем да се освободим от мрежата му. Науката кабала ни позволява да се издигнем над него и правилно да го управляваме.

Затова с помощта на методиката на науката кабала могат да се достигнат правилни взаимоотношения в семейството, с децата, в колектива, в държавата, в обществото, между държавите и в света. Това е огромна система от поправяния, която трябва да овладеем.

След като тя бъде, макар и частично реализирана между нас, светът ще започне да изглежда съвсем различно. Дори началото на реализацията на методиката на подема над егото ще избави света от страданията. След това тя ще повдигне човечеството на следващото стъпало.

Кабала не е тренинги или коучинги, не е позитивна психология за правилните отношения между нас. Това е методика за издигане на човека над животинската му (егоистична) природа, за да достигне следващото стъпало от развитието си, това стъпало, на което се намираме над границата на живота и смъртта, над всичко, което ни дава отрицателни усещания от живота.

Въпрос: А какво ще стане с тези, които нямат необходимост да се променят?

Отговор: Няма значение. Хората идват в кабала с различни намерения. Едни искат да спечелят нещо в този живот, други да разберат как могат да бъдат по-успешни и щастливи.
Има много хора, които смятат, че с помощта на кабала ще могат да разширят кръгозора си и да постигнат успехи в науката, изкуството, културата. Разчитат, че ще могат да разширят мирогледа, разума, възприятието си и това ще им помогне да пишат по-добре, да изобретяват, съчиняват.

А има и хора, които действително вече си задават въпроса: „За какво живея? Искам да разгадая смисъла на живота, тайната на съществуването на мирозданието. Звездите, безкрайната Вселена, галактиките – за какво е всичко това и аз в него? Не може да съществува напразно“.
Някога този въпрос висеше във въздуха. Помня, че в училище ни учиха, че Вселената сама по себе си е безкрайна. Днес, говорейки за новите открития, учените разбират, че Вселената не е безкрайна.

Тогава възниква простият въпрос: „Ако това е започнало някога, какво ще стане след като всичко свърши? Ако Вселената има граници, какво има зад тези граници?“ Човечеството няма отговори на тези въпроси. Но ако в нас се възникват такива въпроси, то и отговор може да им се намери.

От урока на руски език. 20.09.2015

[168136]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: