Да разкрием смисъла на живота

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво можете да посъветвате човек, който е изгубил вкуса си към потреблението, към науката и културата, към любимите ценности и постепенно усеща, че смисълът на живота не е в това?

Отговор: Бих могъл да го посъветвам да се посвети на следващата степен в развитието на човечеството, да махне с ръка на всичко, да седне във влака, който ще го отведе към нови постижения, и да се отдели от гарата на нашия живот.

В този влак той ще претърпи сериозна вътрешна корекция, вътрешно изменение, и, отправяйки се към следващото ниво на съществуване, ще получи допълнителни инструменти за постижение, познание, усещания.

В нашата история има немалко примери, когато малки деца, които по волята на случайността са попаднали в гората и са израснали в средата на диви зверове, след това вече не се поддават на превъзпитание.

Каквото и да правите след това с тях, те остават зверове, които не са в състояние да усвоят даже човешкия език. Те спят, движат се и се държат като животни. Такива случаи всекидневно се описват в научните списания.

Точно същото се случва и с нас. Намирайки се в обкръжението на сегашното общество, ние, като зверове, не сме в състояние да се изменим, само подсъзнателно чувстваме, че не сме в състояние да останем повече в него. Но как да се измъкнем?!

Затова си струва задачата да създадем малки селища, които не са отделени напълно от другите, но вътрешно се държат по друг принцип – взаимопомощ, връзки и така да възпитаваме в хората нов начин на проявление на нови свойства, които са поначало заложени в тях, но подлежащи на развитие.

А доколкото сме възпитани в среда на „зверове“, и затова сами се явяваме такива, нас трябва да ни преместят сред хора, за да станем хора. Това е голям проблем, но мисля, че с помощта на съвременните средства за информация той може да бъде решен. В крайна сметка постепенно възниква потребност от това.

В наше време е ясно за всички, че да се удовлетвориш материално не е проблем. Въпреки това, вътре в човека остава огромен вакуум, който трябва да запълним. А да направим това със средствата, с които разполагаме, е невъзможно. Вече не се задоволяваме нито от науката, нито от културата, нито от каквото и да е друго.

Задължително трябва да разберем за какво съществуваме. И не само да разберем, но и да влезем в контакт с истинския смисъл на живота, който се намира над нас и ни дава усещане за вечно съвършенно съществуване. По-ниско от това се намира само животинското съществуване – животът в тяло. Затова настъпва следващият етап.

Тоест първо трябва да преминем през новото „средновековие”, и едва след това – подема към вечното състояние. Как се случва всичко, не мога да кажа точно. Но това вече се заражда – така както всяко следващо формирование се заражда в предходното.

Реплика: Вие давате много оптимистична насока на фона на всеобщата безизходица.

Отговор: Тази безизходица е правилна, положителна. Именно тя дава на човека импулс за последващо развитие. Същото е било и в средните векове, и преди тях.

Вижте какви периоди сме преминали през историята на нашето развитие: епидемии, мор, преселение на народите, климатически удари, природни катаклизми и други. Сега всичко това протича много по-интензивно и бързо ни води напред. Така че, аз лично съм оптимист.

Из ТВ програмата „Последното поколение“ №16, 19.08.2015

[165908]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: