Един закон на любовта за целия свят

2012-09-21_congress_sever_3421_wВъпрос: Защо изведнъж започваме да воюваме и да се убиваме един друг, след като повече не са ни нужни чуждите територии и чуждестранните работници, и всяка страна може сама да си произведе всичко необходимо?

Отговор: А ти заради какво се караш с жена си: обикновено заради някакви дреболии, нямащи никакво значение. И така ще се карат помежду си страните, защото нашият егоизъм, ненавист, таящи се вътре в човека, няма да ни дадат да живеем спокойно и дружно.

Човекът е създаден със зла, егоистична природа и затова се получава, че сякаш вече не зависим един от друг, а от друга страна, сме готови да се изядем. И решението е възможно само за сметка на обединението над всички различия в нашия характер, за да „покрие любовта всички престъпления“.

Въпрос: Какво се случва с две хилядите държави, на които ще се раздроби света?

Отговор: Всички тези две хиляди държави ще приемат един закон, задължаващ да се обединят над всички национални различия. И само особеното образование, повдигащо човека над егоизма, ще позволи да се направи това.

Въпрос: Как ще се чувства човек, живеещ в една от тези две хиляди държави?

Отговор: Човекът ще усеща, че в него съществуват две части. Едната част е неговото природно, зло начало, запалващо в него егоизъм, ненавистен дори и на самия него. А той ще поиска да бъде над егоизма, над своите инстинктивни егоистични наклонности, и над тях да се обедини с другите.

Така ще стигнем до спокоен и щастлив живот, до пълно благоденствие. Ще се усещаме в райската градина, но под земята на която гори адски огън. Едното е невъзможно без другото.

От 606-та беседа за новия живот, 06.08.2015

[164872]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed