Новата тенденция – вегетарианството

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: В последно време, в целия свят стана необикновено популярно вегетарианството и веганството. Тази вълна се надигна преди пет години, след нашумелия филм на американския евреин Гари Юровски за защита правата на животните. Само в Израел този филм е изгледан от 1 милион човека.

На много хора филмът е направил такова силно впечатление, че те съществено са променили своя живот и са станали вегетарианци. Някога вегетарианството е било много рядко явление. Защо днес се проявява като мощно течение, подобно на нова религия, ставаща популярна сред масите и особено сред младежите?

Отговор: Ако виждаме, че някакво течение изведнъж придобива необикновена популярност, то веднага възниква въпрос: „А за кого е изгодно, кой плаща за това?“ Видимо, зад това стоят мощни сили, плащащи научни доклади и изследвания за ползата от вегетарианството, статии във вестниците, изказвания на популярни артисти, разказващи за своите диети.

Вегетарианството е новата насока, новата мода и разбира се има хора, искащи да спечелят от него, доказвайки, че този продукт е най-прекрасения. Вегетарианството е такава стока, както и всички останали, а знаем, че в нашия свят нищо не получава от само себе си неочаквана популярност.

Половината от телевизионните канали са посветени на храната, а втората половина на спорта. Те са двата най-търсени продукта. Мисля, че вегетарианството е натрупало такава мощ, защото въпросът за храненето и приготвянето на храна, изобщо привлича много внимание към себе си.

В първия ми апартамент имаше малка кухня, два на два метра, с неголяма печка и хладилник, и това бе достатъчно. А в днешните домове кухнята заема най-важното място в центъра на салона. Това показва, че отделяме все повече и повече внимание на храненето.

Но, ако храната е станала толкова важна за нас, то се появяват много хора, които искат да спечелят от това и така изникват много, различни течения на вегетарианството, обхващащи целия свят, започвайки от Далечния Изток, Япония и Китай до Русия, Европа, Северна и Южна Америка.

А освен това, по степента на своето развитие, човечеството претърпява изменения и затова не е учудващо, че днес много хора усещат влечение към вегетарианството. Възможно е да е предизвикано от някакви промени в човешкото тяло, защото виждаме, че човекът се променя.

Още повече, станало е по-лесно да се откажем от месото, защото не е натурално и вече няма предишния вкус. В нито един от най-скъпите ресторанти не е възможно да се намери такъв вкусен шишкебап, както го приготвят в планинските грузински селища.

Вече сме забравили какъв вкус има истинското месо, вино, зеленчуци, хляб, дотолкова изкуствени са употребяваните от нас продукти. В близко време всяко блюдо ще може да се разпечата на 3D принтер: пиле с ориз и зеленчуци, с помощта на един барабан. Всичко ще бъде направено от един материал, единствено с примес на различни вкусови и ароматни добавки.

Някои хора се отказват от месото, обяснявайки го с това, че при съвременните методи на животновъдство, то съдържа много вредни добавки. Но зеленчуците, отгледани в съвременните оранжерии са не по-малко, а даже още по-вредни, отколкото месото. Защото месото, намирайки се вътре в животното, претърпява по-малко изменения от растението, растящо направо в земята, с всички внесени в нея химикали.

Следва продължение…

От 592-ра беседа за нов живот, 02.07.2015

 [164444]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: