Възпитание: знае ли детето, какво е добре за него?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: През последните години възпитанието на децата много се е променило. Преди родителите са командвали децата и ако детето отказва да изпълни тяхно изискване, получавало наказание.

Днес всеки родител преразглежда своето отношение с детето, опитвайки се да изгради друга връзка с него.

И се получава несъвсем разбираема ситуация, когато примерно, млад татко на тригодишен син казва: „Не обичам да давам на детето преки указания и да изисквам от него послушание. Не искам като поотрасне, да изпълнява безприкословно това, което му говорят.  Детето знае по-добре, кое е добро за него, затова то решава само“.

Но детето, далеч не винаги разбира, кое е добро за него и кое е лошо. Какво мислите по този повод? Доколко такива родители са на правилен път?

Отговор: Ако родителите искат тяхното дете „да порасне“, то трябва да създадат за него съответно обкръжение, такава социална среда, в която даже тригодишен малчуган би получил определени сигнали от околните, пробуждащи го за някакви осъзнати и целенасочени действия. И тогава той би се развивал, както те искат .

А просто така, на празно място, във вакуум, когато татко и мама не изискват нищо и нищо не обясняват, а детето само не знае кое за какво, то откъде ще получи съответните указания? Разбира се, когато малко поотрасне, ще има мобилен телефон, компютър и т.н., а на 2-3 години то не знае откъде и какво да възприема.

За него задължително е необходимо общуване, най-важното през детските години. Първите две години от живота изобщо не усеща другите, единствено себе си и може да взаимодейства само с неживата, растителната и отчасти с животинската природа. А вече после се появява стремежът за взаимодействие с другите деца, понякога и с възрастните. И тогава е необходимо да мислим за средата.

Затова родителите не трябва да оставят всичко на самотек: „Нека мисли и се оправя само“. Какво означава само? Така те буквално поставят детето във вакуум, защото преди поначало са изпълнявали ролята на негови мама и татко, а сега трябва приятелите, възрастните, огромният свят да компенсират тази роля.

От ТВ програма „Последното поколение“ №14, 09.07.2015

[163324]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: