Съвременното общество е нещо невиждано в историята

rav_2008-11-14_sl_img_7133_wМнение: През 70-те години на Запад започна да изчезва социалната база на лявото движение. Това било предизвикано от технико-икономическото развитие. В съвременното общество нараства социалната несправедливост, но никой не  реагира на това.

Средната класа се доближава до нивото на нисшата класа, която се нарича breadline–ниво на хляба. Богатите бързо богатеят, бедните бързо обедняват, върхушката води социална война срещу низините.

Тази война носи също и идеен характер в демонизирането на низините. Но реакция на низините няма! Тоест социалната система не функционира така, както са свикнали марксистите и левите.

Съвременното общество е изчерпало своя исторически потенциал на леви и десни, то се развива по логиката на разпадането на класовия социум. Това не е ново средновековие, защото обществото се развива въз основата на мощни високи технологии.

Обществото не е насочено против капитализма, а самата върхушка на съвременния капиталистически свят демонтира капиталистическата система.

Реплика: Това наподобява предвиждането на Маркс, че капитализмът сам ще погуби себе си, защото на смяна трябва да дойде новият строй – комунизма, в пълно единeние и равенство, но не вследствие на класова борба, а посредством  естествено развитие на историята.

[159226]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed