Митът за автоматизирания комунизъм

Съобщение: Митът за автоматизирания комунизъм, по мнение на неговите привърженици, дава възможност да се изгради общество, в което цялата тежка работа ще лежи на плещите на машини, а човекът ще живее в разкош и ще чете за работата само в историческите книги.

В капиталистическото развитие има тенденция, насочена към автоматизация на труда и отчитайки това, може да се представи утопично решение, че тоталната автоматизация и прехода към цялото автоматизирано имущество в обществена собственост ще ни приведе към нов ред.

Съвременната епоха, която стремително внася промени в живота, дава възможност за устройване на пост-трудово общество, в което машините ще изпълняват всякаква работа за хората, без цел да получат печалба.

Ще останат няколко работи и потребности, в които ще бъде трудно да се замени човекът, а работното време ще се съкрати до 10 часа на седмица. На работещите ще им бъде осигурено жилище, образование, социално заплащане, здравеопазване и т.н.

Идеологията на автоматизирания комунизъм е възникнала въз основа на наблюдението на многобройни процеси и тенденции. Темпът на развитие на технологиите действително се ускорява, но при това работната заплата не се променя и работните места значително се съкращават.

Получените данни за заетостта в Британия показват, че времето на роботите вече започва и по оценки на експертите могат да бъдат автоматизирани 35 % от съществуващите работни места.

Реплика: Всичко би било добре, дори прекрасно, ако ние също бяхме роботи, а не хора, създадени не от желязо и силиций а от егоизъм. А точно той не ни позволява да се наслаждаваме на живота. Както и виждаме във всичко, което правим: всичко, направено с добри намерения се обръща в зло. Така в края на краищата е и казано: „ Създадох егоизма и дадох Тора за неговото поправяне“.

Т.е., само поправяйки нашата природа, ще успеем да достигнем доброто състояние. А целта на Тора, както е казано: „Възлюби ближния както самия себе си – в това е и основната заповед в Тора“. Така че, никакви роботи няма да ни помогнат в облекчаването на живота ни. Ние го губим всеки ден с нежеланието си да изпълняваме това условие на нашето създаване.

[157953]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed