Духовният апокалипсис

rav_2008-11-14_sl_img_7174_wМнениеТова, което не се отдаде на комунистите „Пролетарии от всички страни, съединявайте се“, се оказа възможно за капиталистите: „Потребители от всички страни, обединявайте се!“. Този лозунг стана главната заповед в съвременната религия. Еснафщината е интернационална, пред рафта всички сме равни.

Естествените потребности, храна, секс, излязоха на преден план, засенчиха идеологическите разногласия, разрешиха спора за щастието, сложиха край на мечтите за светло бъдеще. Символ на епохата стана потребителската кошница, а на всички въпроси съвременността дава отговор в паричен еквивалент.

Милиарди едномерни хора като хлебарки атакуват супермаркетите, бродят между стелажите на техните изкуствени лабиринти. Битието е подменено от бита, борбата за оцеляване е заменена от гонитбата за комфорт. Изкуството стана стока, образите, тиражирани от електронните СМИ искат религиозно поклонение.

Либералната толерантност и политическа коректност прикриват пълното равнодушие към съдбата на нациите. Заради стоки в супермаркета ще изтърпят всякакви унижения и ще предават националните интереси.

Свят без географски граници, но се появиха силни парични граници. Из цял свят тлеят войни, но в човешките сърца се е заселил хладен апокалипсис…

Реплика: Обнадеждаващо е да четеш за осъзнаването на съвременното състояние, за неговия застой. С това започва разбирането на новия път, на следващото състояние на човечеството: за първи път в своята история хората започват да усвояват живота не под въздействие на свойството получаване, а под въздействие на свойството отдаване. В него те ще почувстват новия, неограничен свят.

[158551]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed