Науката и съзнанието

dumy_100_wpМнение: Съзнанието е най-загадъчният феномен на природата. Защо имаме съзнание? Отговорът не е известен. Физиката обяснява химията, химията обяснява биологията и психологията. Но съзнанието е аномалия в нашия свят.

Cъзнанието е фундаментално. Физиците приемат някои аспекти на природата за фундаментални: пространството, времето, масата. Те извеждат фундаменталните закони, които управляват природата.

Тези свойства и закони изобщо не са обяснени. Върху тях се строи моделът на целия свят. Ако не можем да обясним съзнанието чрез съществуващите фундаментални елементи (пространство, време, маса), то и него също трябва да включим в този списък, да приемем съзнанието като основен елемент на природата.

Съзнанието е универсално. Всяка система в някаква степен притежава съзнание: не само хората, мухите, микробите, но и елементарните частици. Дори фотонът има съзнание. Притежава ли фотонът интелект или мислене, терзае ли се от тревоги, защо се носи нанякъде със скоростта на светлината? – Не, но е възможно във фотона да има някакво субективно усещане, което да е предшественик на съзнанието.

Възможно е връзката на съзнанието с физичните процеси да е връзка между съзнанието и информацията. Там, където става обработка на информацията, там има и съзнание. Комплексната обработка на информацията, както при хората, е комплексно съзнание. Простата обработка на информацията е просто съзнание.

А съзнанието в другите системи, в компютрите? Там определено се извършва сложна обработка  и интеграция – означава ли това, че там има съзнание? Но етично ли е изключването и възстановяването на компютърните системи с интелект? Панпсихическото виждане – като малки части на съзнанието съвпадат с комплексното съзнание, което знаем. Нужна е безумна идея, за да се разрешат тези въпроси.

Реплика: Всичко се намира само в човека. А всичко, което ни се струва, че е извън човека – само ни се струва така, а всъщност се намира в нас и освен нас, няма никакви други създания.

Съзнанието (תודעה) е свързано с осъзнаването (מודעות ), което зависи само от включването към висшата светлина – към свойството отдаване.

Само от светлината ОМ / „ор макиф” – обкръжаващата светлина /  и ОП / „ор пними” – вътрешната светлина / във всички видове творения (неживо, растително, животинско, включително и човека) съществува съзнание – според степента на развитие на егоизма в тях и подема им над него.

От урок №1 от 05.04.2015. Ние „плуваме“ във висша светлина, във висше съзнание…

[159796]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed