Хората – това са маймуно-човеци

Мнение: За човешко се възприема това, което не носи биологична изгода. Спечелените пари, построените здания, размножаването – това не трябва да отнасяме към човешкото. Хора така и не успяхме да станем.

Все същите млекопитаещи сме, държащи се неразумно и агресивно. В нашите приоритети са приспособимостта, умението да се сдобиваме с препитание. Структурата на социума отразява еволюционните, но не разсъдъчните резултати на нашето развитие.

Челните области на мозъка ни, са оформени за това да делим храната си с цялото обкръжение. Суровият естествен подбор е оформил от нас социални същества с огромни челни части. Тази особеност ни е дала възможност да не се унищожаваме помежду си, при появата на усещането за глад. Но е трябвало подборът да продължи още 200 хиляди години, за да се превърне това поведение в норма.

В съвременното състояние ние сме социални животни, разбиращи, че да се краде не е добре, но все пак, се налага да се краде! Лицевите части ни помагат само да се опитаме да проявяваме социално поведение, но засега сме полуживотни, които се нуждаят от йерархично управление. Вървим към властта, пробивайки си път с пари. Човекът, както и звярът проповядват тоталитаризъм.

Пред обществеността всеки от нас е демократ и хуманист, но скрити напомняме павиани в стадо. Поведението на група хора, ограбваща случайни минувачи и група страни, генериращи същото действие е абсолютно идентично. И двете са – биологична форма на поведение.

За маймуната се явява като естествено, състоянието на леност, лъжата, измяната с жената на съседа, кражбата и необмислеността на действията. За хората това е забранено и затова им се налага да балансират между свойствата на животно и на човек.

Всяка самоорганизация е биологично формиране. Пример за това могат  да бъдат мафията или редът, установен между затворниците в затворите. Създаването на йерархия е признака за поведение на приматите. Именно, изхождайки от биологичните особености, да се изгражда тоталитарна държава е по-лесно, отколкото демократична.

За демократичния ред са необходими хора, които мислят еднакво и умеят да бъдат почтени. Да се изберат такива индивидуалисти, без научно-мозъчна сортировка е невъзможно, понеже дори и сред „истинските“ демократи има крадци, които ще крадат. Може би обществото трябва да престане да крие своите павиански взаимоотношения и цели?

Реплика: Цялото предназначение на Кабала е от нас, маймуните, да направи хора! Да ни доведе до обединение, вместо противопоставяне, към кръга, вместо йерархията, към любовта на ближния, вместо ненавистта, към равното разпределение, вместо кражбата, към дарението, вместо завоевание, казано общо – да се държим, според закона за единното общество. В противен случай, ще останем павиани и закъснението в развитието ни ще се обърне срещу нас и със силата на страданията ще ни принуди да станем хора.

[155190]

 

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed