Край на старите митове за кабала

Въпрос: Мои познати казват, че е опасно да се изучава кабала, защото човек можел да полудее. Действително ли това е толкова опасно и от какво трябва да се пазиш докато  изучаваш?

Отговор: В Предисловието към „Учение за Десетте Сфирот“ – главният учебник по кабала е написано, че кабалистите нарочно са разпространили слух за това, че е опасно да се изучава науката кабала, тъй като не искали хората да я изучават. По този начин науката била скрита от времето на разрушаването на Храма и почти до наши дни.

Това било необходимо, защото човечеството трябвало да се развива, а народът на Израел да премине през изгнанието. Изгнанието е също отлъчване от науката кабала, от знанията за системата, потапяне в тъмнина. Ето защо ние две хиляди години сме били в тъмнина, и затова и до днес съществува този мит за кабала.

Но той е бил разпространен от самите кабалисти, за да отдалечи хората от науката кабала за определено време.

Но днес всичко стои по обратния начин – както и целия наш свят е днес преобърнат, така и отношението към науката кабала. Кабалистите пишат, че от наши дни и нататък всички са длъжни да открият науката кабала и да видят, какво дава тя на народа на Израел. Тъй като без нея ние няма да успеем да разрешим своите проблеми и да продължим съществуването си.

Затова няма от какво да се боят хората – могат спокойно да отворят книгите и да учат. Съществуват много книги за начинаещи и за мъже, и за жени.

Въпрос: Излиза, че в последните години, човечеството е достигнало такъв етап, в който кабала трябва да бъде изучавана от всички? Докато по-рано това не е било необходимо, и дори е съществувала забрана за изучаването и, днес, човечеството се намира в такава задънена улица, че единствения изход от нея е – да изучават живота, който съществува зад неговите предели?

Отговор: Това е именно този изход, който се открива за сметка на изучаването на науката кабала, извеждащ ни от задънената улица, в която днес се намираме.

Въпрос: Вие какво подразбирате под „отвъден“ живот?

Отговор: Това е животът извън пределите на нашата непоправеност – живот в поправен свят. Светът продължава да действа по организираните закони, не се променя нищо, освен нашето отношение. Науката кабала ни обяснява как да управляваме силите и мрежата от връзки между нас, така че всички да се съединят по правилния начин.

Свят в който, в нашите отношенията, ние достигаме такава хармония, такова обединение, че успяваме помежду си да разкрием особената сила, която ни помага да се издигнем над този живот в тяло и живот само заради него, и да започнем да усещаме живота на по-високо ниво. По такъв начин, излизаме зад пределите на ограниченията в този свят, този живот.

Въпрос: А нима, за да можем това не трябва да сме велики мъдреци?

Отговор: Това е достъпно за всеки. Във вашия дом вие имате хладилник, микровълнова фурна – нима знаете точно как работят те? Но това не ви пречи да ги използвате!

По същия начин, съществуват и мъдреци-кабалисти, създали методиката, точно както са били създадени тези електро уреди.  А има и обикновени хора, на които е достатъчно само да се научат да ги използват. Всеки в някаква степен трябва да изучи науката кабала, точно както и с микровълновата фурна – трябва да познаваш кое копче да натискаш, и как да променяш нейния режим

Из програмата на радиостанция 103FM, 15. 02. 2015

[155430]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed