Ако радостта на всички е една

Съществува особен феномен във влиянието на обществото върху човека. Ако аз имам проблем, то чрез голямо общество, той се разделя между всички, и не се чувствам сам с него. Ако се разболея от някаква рядка и тежка болест, би ми било страшно да го преживея. Но ако е епидемия и всички около мен са болни, то тогава това не е толкова страшно.

Проблемът незабавно се разделя на цялото общество, където аз съм един от всички. Затова моят страх не е така силен, а разделен на всички останали е една милионна. Така се случва независимо от моето желание, тъй като съм свързан с другите в една система. Затова моята относителна част в общата беда е една милионна.

Това не означава, че с мен не се случва беда – случва се. Но чувството на страх се споделя в усещането на всички хора. Затова, в тази големина, в която аз съм свързан с другите, толкова по-малко се притеснявам от неприятности.

А ако дойде радост, тя не намалява, когато се раздели на всички. Защото радостта я чувствам заедно с всички. Нещастието усещам вътре в себе си, а радостта обратно, между всички. Добрата сила, която е сътворила целия свят действа на всички и не се дели. Ако идва радост, всички се радват с пълна сила.

И обратно, общата радост увеличава радостта на всеки. Например,  дошла е  новина за победа във война. Тази радост не се дели на милиони, оставяйки за мен една милионна щастие. Напротив, тя се умножава по милион и аз чувствам радостта милион пъти по-голяма. Излизам на улицата, виждам как се радват всички и се препълвам с щастие много повече, отколкото ако съм сам вкъщи.

Силата на единството притежава уникална, чудодейна способност да раздели бедата на всички, а радостта и щастието да умножи по всички. Това произтича от източника на сътворението, от това, че всички сме произлезли от точката на Големия взрив, от една сила.

Затова разкриваме сега, че цялата природа е една система. Колкото по-близо сме до тази сила, толкова повече съответстваме на единната система на природата и толкова повече печелим, и печалбата е огромна: вместо една милионна – един, умножен на милион.

Ако с помощта на интегралното образование се научим правилно да използваме това, ние ще достигнем върха на щастието.

От 242-та беседа за новият живот, 17.10.2013

[154731]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed