Справедливост и свобода

laitman_2011-05-27_4289_wМнение: Истинската свобода е немислима без справедливостта и истинската справедливост е невъзможна без свобода.

Ако свободата е осъзната необходимост, то справедливостта трябва да бъде разглеждана не като равенство във възнаграждението за различните хора, а като равенство на възможностите.

По такъв начин истинската свобода трябва да бъде разглеждана като условие за справедливост, а истинската справедливост –  като форма на реализиране на свободата.

Капитализмът с неговата свобода за силния, предоставя възможност на силните да печелят за сметка на слабите, е несправедливо и несвободно общество.

Социализмът с неговата справедливост и свобода за всички – един е свободен, а всички останали равни в своята несвобода, е бил тоталитарно общество. Той не стимулирал свободната инициатива и поради невъзможност да проведе радикални реформи, рухнал.

Ако по време на Великата депресия (1929-1933) кризата засегнала само страните с развит капитализъм, сега кризата е глобална, защото всички страни в света са свързани.

Съвременната глобализация е обективен и закономерен процес, но тя протича под форма, изгодна за западния свят, преди всичко за САЩ. Сред 500 водещи транснационални компании в света, повече от половината от тях са американски. Всички водещи световни институции МВФ, МБ, ВТО, НАТО –са инструменти на САЩ, а ЕС – е протекторат на САЩ.

През 90-те години САЩ предприеха опит за установяване на еднополюсен свят, разрушили всички институти и структури на социалната държава и социалния пазар на страните от ЕС, а също така и всички системи за социална защита и справедливост в бившите социалистически страни. Като резултат, през 2008 година се развихри световната финансово-икономическа криза, краят на която не се вижда.

В крайна сметка светът достигна до невероятна заплаха и предизвикателства и се налага срочно да се спасява цивилизацията чрез преминаване от еднополюсен към многополюсен свят: необходимо е ООН да поеме управлението на света чрез световен парламент, в чийто състав да има представители от всички страни.

Това е дълъг и труден път, но той е необходим. Спасението на човечеството е в неговите собствени ръце, затова трябва да се действа.

Реплика: Пожеланията са правилни, но могат да бъдат реализирани само при условие, че природата на човека предварително се измени от егоистична на алтруистична. Новите свойства отдаване и любов сами ще подскажат как трябва да се действа. В противен случай пак ще се получи червен терор…

[152702]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed