Да познаеш тайната на своята душа

laitman_2009-05-28_8354_wЕдна от най-интригуващите теми в науката кабала е превъплъщението на душите.

Както е написано в книгата „Зоар“ с коментарите „Сулам“, в глава „Песен на Песните“, п.482-486: Мъдростта, която трябва да знае човекът. Човекът трябва да познае себе си: кой е той и как е създаден, откъде е дошъл и къде ще отиде.

Трябва да познае и да види тайната на душата: какво е неговата душа, от къде е дошла, защо се е спуснала в неговото тяло, родено от тази зловонна капка, което днес е тук, а утре – в гроба.

Душата говори на Твореца: „Разкрий ми тайните на висшата мъдрост!“ Отговаря Творецът на душата: „Най-прекрасна от жените, ако си дошла, не познала преди това мъдростта, и не знаеш тайните на Висшия свят, то излез. Не си достойна да влезеш тук без знание, така че се върни отново в света“…

Оттук става ясно, че човекът живее в този свят заради висока цел. Той трябва да развие своята душа, която се намира във всеки от нас точно като капка семе, която трябва да се развие. Целият живот в този свят е предназначен заради това, за да се развие душата.

Това означава, че в мен се появява допълнителен, шести сетивен орган, с който усещам висшия свят. В човека има пет телесни сетивни органа: зрение, слух, обоняние, вкус, осезание, посредством които той вижда реалността, наречена този свят.

Но има още една реалност, която е скрита от нас. Мога да я усетя, ако развия допълнителен сетивен орган, наречен моята душа. Светът, който ще почувствам чрез нея или в нея, се нарича духовен свят.

Подобно на това как усещам материалния свят със своето тяло, ще започна да усещам духовния свят с душата си. Ако от точката, от капката духовно семе, която е в мен, развия в себе си по-голям съсъд, духовно тяло, то в него ще почувствам целият духовен свят, много пъти по-голям от този материален свят.

Ще започна да усещам себе си живеещ в духовното пространство. И до това трябва да стигне човек през живота си в този свят, за определеното му време на живот.

От програмата по радио 103FM, 01.02.2015

[154302]

 

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed