Нощният сън е продължение на деня

Началото е в постингаОт къде идват сънищата”?

Въпрос: Как с помощта на сънищата природата ни развива?

Отговор: Състоянието на бодърстване се нарича „ден”. В сънно състояние ние излизаме от предишното бодро състояние и можем да се свържем със следващото активно състояние. Сънят е „малкото състояние” (степента ВА”К), чрез което мога да се свържа отминалото си бодро състояние със следващото.
Подобно е на кола със стандартни скорости – трябва непрекъснато да преминаваме през неутрална предавка на скоростта: при преход от първа към втора скорост и от втора към трета. Между тях винаги има неутрална предавка – това е съня.
Едва при преминаване през неутрална предавка може да стане преминаване към втора скорост. След това отново спускане на неутрална и издигане на трета скорост. Не е възможно да се премине от едно състояние в друго по друг начин, освен чрез съня.
От това става ясно, защо сънят е толкова важен и защо заема значителна част от времето ни – цели 8 часа. Ако се намираме в нашата егоистична природа, т.е. всички природни намерения са насочени към полза за себе си, то си струва да изпълняваме потребностите на тялото. Рамбам пише, че човек е длъжен да спи достатъчно време.
Ако живеем в материалния свят, то трябва да се държим нормално и сънят остава прост физиологичен процес. Ако човек вече се намира на определено духовно стъпало и действа за да отдава, то възниква въпрос: какво е сънят за него?
Сънищата му също могат да са следствие на преживяни през деня събития. Но доколкото се стреми през деня да достигне ново духовно състояние, то по време на сън той е способен да извърши духовен подем или поне да извърши необходимите му изяснения.
Към нощния сън науката кабала се отнася като към продължение на деня – продължение на бодро състояние. Това е физиологично необходимо състояние и за хората, намиращи се единствено в рамките на материалния свят и за тези, които се намират във висшия свят, на духовните стъпала.

От 496-а беседа за новия живот, 11.01.2015

[152341]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed