Надеждата лекува

laitman_2010_6179_usАвраам прокарал ясна граница между истината, природата, човешкия разум, който я изследва, възможността да напредва към човешката степен, която отличава човека от животното – и от друга страна, всевъзможни мистики и вярвания. Това дори не е религия, в която всичко е доста строго организирано и не са някакви тъмни суеверия.

Съществува откритата от Авраам наука кабала, даваща на човека знанието за Твореца и съществува религия, където също действат ясни закони, поставящи човек в твърди рамки.

Религия – това са обществените рамки, които изцяло обвързват човек и не му позволяват да своеволничи. Това е определен допълнителен пресинг с обещана награда или наказание, в този и/или в бъдещия свят, в рая или ада.

Но между тези две основни течения: кабала, (наука за висшата сила) и религиите, съществува определена сива област. Тя възниква, защото хората вече не се задоволяват от простите религиозни рамки, и се опитват сами да разберат: каква е съдбата ми, какво ще стане с мен, как мога да успея в живота и да се предпазя от нещастията?

В тях възникват практически въпроси. Те не питат за бъдещия свят, който ни обещава религията, а за своя ежедневен живот. За тях е важно да успеят днес и те търсят всякакви средства за това: благословения, амулети, които да могат да защитят децата им и самите тях – прости символи, които предават на човек увереност и надежда за бъдещето.

И в действителност тези надежди за добро, възникват в човек защото е купил амулет или е завързал червена нишка на ръката си, или носи някакво символично украшение – това му предава сила, както при много добра психологична поддръжка. Хората са готови да платят много за това, което ги кара да се чувстват защитени, спокойни, уверени и радостни.

И това действително лекува. Известно е доколко вътрешната увереност помага на човек, колко скрити резерви пробужда в организма, и какви сили, способни да го поддържат и да го излекуват може да придаде. Затова не трябва просто да зачеркнем всички тези методи и да кажем, че те не действат. Те действат, но го правят именно в рационалната област, без всякаква мистика, макар и да произлизат от ирационален източник.

Затова между науката кабала и религията съществува тази междинна сива област. Например в Англия, човек преди да влезе в друга квартира вика специални служби, които да я очистят от всякакви „зли духове”. Всички тези суеверия имат място в живота и трябва да се отнасяме сериозно към тях, тъй като дават увереност на хората.

В този свят хората, които искат да разкрият Твореца са малко, и за тях науката кабала е важна. Има много хора, които се отнасят към религията по различен начин. Но във всеки човек може да бъде намерена някаква връзка с тази сива област – всеки вярва в някакви поверия и символи, които го поддържат в живота.

От 488 беседа за новия живот, 01.01.2015

[151394]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed