„Евреи” – това не е националност, а мисия

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Арабите не враждуват само с Израел, но и помежду си. В много от арабските страни се водят граждански войни, в които братя се унищожават безжалостно помежду си, прилагайки всички видове оръжия, даже и химическо. Вече е очевидно, че лошата връзка между хората разрушава света.

Отговор: Също така и промишлеността, и търговията са обвързани по такъв негативен начин, че ние разрушаваме земното кълбо, опустошаваме природните ресурси. Ние се самоубиваме със собствения си егоизъм, който ни разделя и ни кара да враждуваме помежду си.

Това, което разрушава нашия живот днес, в 21 век – е лошата връзка между хората. Ако на някого му се отдаде да покаже пример за  добра връзка между хората, той ще стане положителен фактор, влияещ на целия свят с добрата сила – и в това се състои предназначението на държавата Израел. Никой друг не може да поведе света и да му донесе мир, спокойствие, освен Израел.

Светът се намира в глобална криза, която е обхванала абсолютно всички. Тази криза ще продължава да се развива, разширява, задълбочава, поглъщайки ни и нас. Тя е като яма, зейнала под краката ни, в която ще падаме един след друг. За сега не усещаме кризата до такава степен, но вече разбираме, че нямаме лостове за нейното управление и не сме способни да я контролираме. Човечеството се озова напълно безпомощно пред нея и нищо не може да направи. Това е криза на семейството, отношението на човека към света, към децата, към ближния, към Природата.

Това е криза на самата природа, на климата. В нея ние губим надеждата за живот, формата на нашето съществуване, неговата цел. Хората са обхванати от такова отчаяние, че не е ясно за какво трябва да се живее. И тук, в света постепенно се оформя мнението, че целият проблем е в евреите, и тъкмо в Израел…

Тази ненавист към евреите – обичайният антисемитизъм и новороденият ”антиизраелизъм” няма да се прекратят, а само ще растат. Трябва да се разбере, че тези претенции към евреите изхождат от самата природа. Затова трябва да се изследват и да се изясни, доколко те са справедливи.

Ако ние се обърнем с този въпрос към нашите източници, т.е. към науката кабала, която се явява истинската Тора, лежаща в основите на народа на Израел, в неговите образования и организации от преди хиляди години, то ще видим, че претенциите са правилни.

Кабала ни обяснява защо народите на света ненавиждат Израел. Тъй като той трябва да бъде светлина за всички народи – да свети на всичките седем милиарда. Това е негово задължение, заради което съществува на тази земя.

Такава националност ”евреи” няма! Има французи, испанци, руснаци, англичани, но народът на Израел е необикновен народ. Всеки случаен човек в света, желаещ да премине гиюр и да се присъедини към народа на Израел, става евреин. Той поддържа единството (ихуд) и затова се нарича евреин (егуди).

От 421-a беседа за новия живот, 17.07.2014

[140735]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: