Вътрешното разделение е по-страшно от външните врагове

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво означава целият народ да се обедини?

Отговор: Да се обединим означава да се намираме в хармония с природата. Народ, който е постигнал хармония с природата, е свързан вътре в себе си, като цялата природа: неживата, растителната природа и животинския свят.

Всички се съединяват в една система: всички нива и части на природата. Неживата природа поддържа растителния свят, а растенията – животните. Всичко в природата е подчинено на кръговрата и включването едно към друго, представлявайки затворена сфера. Всичко – освен човека.

Хората – това е особено явление на земята, защото те изначално по природа са разрушители. Така е направено специално, за да ни се даде възможност със собствени усилия да се свържем помежду си и с цялата природа в такава, единна, интегрална форма в една обща система.

Хората в такава форма, работещи над себе си, за да се съединят помежду си, а след това да се присъединят към цялата интегрална природа – се наричат евреи (ехуди). Защото те се стремят към единство (ихуд), към съединение, милосърдие и любов.

И постепенно това поправяне трябва да се разпространи между цялото човечество. Започнал го е нашият прародител Авраам, живеещ в древния Вавилон, който събрал всички, които са се съгласили с тази идея и е създал от тях група. Тази група станала основа за народа на Израел.

Следващият етап на напредък на тази група са събитията на планината Синай. Там те приели условието да се обединят, като един човек с едно сърце. Така те се превърнали в народ, народа на Израел, в основата на който е заложено това условие за единство.

Народът на Израел не прилича на нито един народ, сформиран някъде в определена местност и носещ характера на националния ген. Всеки французин може да премине през гиюр и да стане евреин, преставайки да е французин. Тоест той ще приеме условието: да се съедини с народа на Израел.

В наше време такова единство не съществува и това е признак, че все още се намираме в изгнание. Изгнание означава разделение, а освобождение – обединяване на народа. Днес ние не сме народ, а събрани изгнаници.

Реплика: Но мен повече ме интересува конфликта ни с палестинците, отколкото вътрешното разединение в народа на Израел!

Отговор: Но конфликтът между Израел и палестинците е невъзможно да бъде решен без нашето вътрешно обединение. А скоро този конфликт ще се превърне в противопоставяне с целия свят – ще ни бъде невъзможно да излезем извън границите ни.

Събитията ще се развиват така, че ще се озовем в ситуация, когато нищо няма да можем да направим със своите съседи. Те ще могат да ни замерят с ракети, както си поискат. А ние няма да можем да им отвърнем, защото целият свят ще започне така да крещи по нас за всяка жертва от противниковата страна, че Израел ще се окаже с напълно вързани ръце.

Максимум, ще можем да взривим няколко празни къщи на територията на Палестина. Но така не ще спечелим войната.

Израел ще се озове срещу целия свят, а не срещу арабите. Тъй като целият свят е зад арабите и ни заплашват: ”Да не сте посмели да убивате някого!”. А когато арабите убиват евреи, светът не обръща внимание на това. И тогава, какво ще правим в тази ситуация без изход?

Някои предлагат да игнорираме целия свят, да влезем в Газа и да я разрушим цялата. Но доколко можем да си позволим това? Утре ще излезе резолюция на ООН и всички страни ще скъсат с нас всякакви отношения: сътрудничество, търговия, промишленост, банкови връзки. И тогава Израел ще се озове в пълна изолация и това ще ни убие. В днешния свят държавата не може да съществува, ако не е свързана с другите държави.

Въпрос: Но какво да направим, ако ситуацията става все по-лоша? Терористите стават все по-изкусни – излизат от морето, из под земята, отвсякъде! Ако някога ракетите достигаха южните градове, то сега достигат до всяка точка на Израел. А вие казвате, че не трябва да ги унищожаваме, защото ще се озовем в международна изолация?

Отговор: Но ние не можем да сринем Газа с бомби. Всички, които призовават към това, просто си правят политически имидж за кратко време. Всички разбират, че светът няма да ни го позволи. Това е напълно ясно. В света властва международно обществено мнение – мнението на публиката, а не на правителството.

И от целия свят излиза единно мнение срещу Израел. За тази ситуация нямаме никакво решение, освен вътрешно да обединяваме народа. Ако започнем да работим над своите вътрешни отношения в израелското общество, то ще станем пример за целия свят и тези добри отношения ще се проектират върху целия свят. По такъв начин в света ще настъпи спокойствие във всички области, започвайки от семейството, бизнеса и до международните отношения и политика.

И затова няма да се налага да чакаме, докато такова обединение се случи с народа на Израел. Щом само започнем да прилагаме усилия за такова обединение, веднага ще видим как целият свят и дори враждебните ни съседи веднага ще променят своето отношение към нас.

Стига ни да положим едно зрънце на блюдото на везните, в полза на единството на Израел и нашите противници ще прибавят хиляди килограма зърно в полза на обединението и доброто отношение към Израел.

От 421-а беседа за новия живот, 17.07.2014

[140863]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: