Антисемитизмът – природно явление

Статия на моя ученик Михаил Брущейн

Антисемитизмът – природно явление

”През 2013 година в света е имало 554 случая на нападения над евреи. Най-много антисемитски инцидента през 2013 са фиксирани във Франция, на второ място Великобритания, на трето Канада, след тях САЩ. Минимум 15 политически и обществени деятели от най-висок ранг в различни части на света са били принудени да напуснат своите постове заради антисемитски изказвания.” (От отчет на института Кантора).

В света се случват неща, които преобръщат съзнанието. Особено шокиращ е конфликтът между Украйна и Русия. До неотдавна такъв поврат на събитията ми се струваше по-малко вероятен, отколкото нашествие на Земята от извънземни, и въпреки това, вече е факт.

Възникналата ситуация непрекъснато се анализирана от медиите на всички държави в света. Основен въпрос за обсъждане е: коя е причината за взаимната ненавист между два братски народа. И макар във връзка с това противопоставяне да се появи разговорното понятие ”зелени човечета”, никой не споменава, че корените на тази ненавист се крият в сферата на свръхестественото.

Едновременно с това, целият свят за пореден път е покрит от вълната на друга ненавист. Тя предизвиква много по-малък обществен резонанс, независимо, че за това явление не могат да намерят еднозначно обяснение повече от 40 века.

”Тайнствената историческа съдба на евреите. Непостижимо е самото запазване на този народ и няма рационално обяснение за това. От гледната точка на обикновените обяснения на историята този народ би трябвало да е изчезнал. Нито един народ на света не би издържал подобна съдба.” (Н. А. Беляев)

Защо ненавиждат евреите?

Кой, как и защо ненавижда евреите е безсмислено и непродуктивно да се говори, то отдавна е омръзнало на всички до втръсване. Отговорите на тези въпроси не решават проблема, защото не отговарят на главния въпрос: „Каква е причината за ненавистта към евреите?“.

Между другото, този въпрос не вълнува само евреите, но и антисемитите. Така, в крайна сметка, е твърдял производителят на коли и донякъде известен като антисемит Х. Форд.

”Между не евреите по отношение на еврейския въпрос съществуват само две категории. Едните не могат да търпят евреите, без да са в състояние да обяснят своето отвращение. Другите желаят да внесат някаква яснота за създалото се положение и признават еврейския въпрос като проблем.” (Х. Форд)

Множество антисемити и евреи търсят и откриват хиляди причини за тази многовековна ненавист. Но всъщност, всичко е тъкмо обратно. Не причините пораждат ненавистта, а неугасващата хилядолетна ненавист към евреите ни рисува стотици „обективни“ причини.

”Смята се, че Холокоста и антисемитизма са се случили защото Хитлер е дошъл на власт. Но дефакто всичко е тъкмо обратно – Хитлер е дошъл на власт, защото е съществувал антисемитизъм, той го е използвал, за да завоюва любовта на народа”. (Идо Натаняу)

Настъпи време да осъзнаем, че самото съществуване на еврейския народ ни говори не за някакво случайно явление, а за природно явление, подобно на гравитацията или вятъра. Ние може да се отнасяме към евреите както си искаме, но самият факт за такова ”особено” отношение говори, че явлението е уникално.

Да се запитаме, в какво се състои особеността на евреите? В това, че сред тях има много с Нобелови награди? Или много музиканти, банкери? Да, евреите са известни със своите достижения в тези области и в това спор няма. Но нали банкерите, лауреатите и дори шахматистите не са само евреи. Излиза, че основната еврейска тайна се крие в нещо друго…

Еврейската тайна

Поразителното е в това, че тази ”страшна” тайна не е нужно да се краде, защото до нея има свободен достъп. За всички без изключение: и за евреи, и за не евреи.

Тя може да се споделя с всички и то безплатно. За да я завладее, човек не трябва никъде да ходи. Нищо не трябва да заплаща и не трябва да моли някого или да иска разрешение от някого. Тя е необходима на всички, но никой не знае за нея. Няма тегло и никой не може да я изнесе. По-скъпа е от всичко на света, но никой не я иска дори като подарък. Тя е пред нас, но ние не вярваме в нея. Тя не може да бъде подарена или да бъде получена като подарък.

И накрая, най-удивителното.

Евреите не я използват от много време, но продължават да си плащат за нея. Плащат неравномерно, но постоянно.

За каква тайна става дума? Още не сте се досетили? Става дума за идеята, съдържаща се в петте думи: „Възлюби ближния както самия себе си”.

Що се отнася до плащането за получаването на тази тайна, тук всичко е много просто.

Това се нарича ”Антисемитизъм”.

Източници на антисемитизъм

Антисемитизмът не е случайност и не е нечия прищявка. Той се появява едновременно с еврейския народ, чийто баща се явява Авраам.

Законът ”Възлюби ближния както самия себе си”, на основата на който е създаден еврейският народ, ”събудил” друг, огледален не него закон – ”антисемитизма”.

”Антисемитизмът е сянката на еврейския народ… Аз съм физик и знам, че всеки обект хвърля сянка. Сянката, хвърляна от моя народ, се явява антисемитизмът”. (А. Айнщайн)

Каква е връзката между етичния принцип ”възлюби ближния както самия себе си” и антисемитизма?

Преди всичко, да погледнем на нещата реално. Едва ли някой, освен завършените идеалисти, смята, че този етичен принцип съответства на човешката природа. Последните световни събития за сетен път потвърждават това. Това е, което знаем, което се случва пред нашите очи. Всъщност, светът се намира в задънена улица.

И все пак да си представим за миг, че някой, с някакви невъобразими методи е съумял да съответства на този принцип. Какво ще стане тогава? Тогава би се появила надежда, че всичко може да бъде иначе, и това е основното. Тогава бихме получили увереност, че можем добре да се отнасяме към всички, а всички към всеки. Тогава щяха да изчезнат насилието и жестокостта. Тогава народите биха дружили и живели в мир. Биха изчезнали гладът и бедността…

Но това е утопия – биха казали всички и ще бъдат прави. Днес това е невъзможно, а и по-рано също. Едновременно с това, в историята на човечеството е съществувало едно изключение на това правило – народът на Авраам.

Този народ нееднократно е доказвал, че ближния може да се обича както самия себе си. Да, това не е траело дълго, кратки периоди на братска любов се сменяли с дълги години на взаимна ненавист. Но дори това да бе станало възможно поне за един месец, дори само за един ден на хиляда години, за това би си струвало да се отдаде всичко.

Ако беше нереално, нима човечеството би си позволило да се нагърби с това? Съдете сами. Принципът, който реално не може да се следва, лежи в основите на цялата ни цивилизация!

„Възлюби ближния както самия себе си (Златно правило) в религията на Авраам, в конфуцианството, античната философия и ред други световни религии е основополагащ етичен принцип.“ (Уикипедия. Златното правило на нравствеността)

Какво общо има антисемитизмът с това? Много просто. На народите на света им трябва пример и примерът да не е краткотраен някъде от миналото, а постоянен и то сега. За да следваме този принцип, не е достатъчно само да знаем за него, а трябва да го виждаме пред очите си и то постоянно.

Кой трябва да ни даде такъв пример? Разбира се, онези, които са донесли този принцип на света. А ако те не предават този пример? Ако те не знаят, че този пример трябва да се предаде? Ако те не знаят как да го направят? Тогава ще има антисемитизъм…

„Антисемитизмът никога не е бил цел, той винаги е само средство, мерило за противоречията, които нямат изход.” (Гросман В.С.)

[133888]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: