Този застинал свят

каббалист Михаэль ЛайтманМнение: Векът на Прогреса постави под съмнение необходимостта на човек от духовна свобода. Хората търсят не свобода, а сигурност. Икономическото общество вижда свободата като право на всеки да мисли само за себе си. Всеки има право да прави това, което иска и както иска.

Човек, преминал през „обработка“ от масовата пропаганда и масовата култура, вече не е способен да разбере, че има потребност от неща, които не са му натрапени от пазара. На всеки му се предоставя голям избор, но това не е личният му избор, а е запрограмиран в човек от системата. В големите градове милиони хора са изолирани помежду си и се ненавиждат един друг.

Обществото възпитава агресивност – необходимо качество в атмосферата на конкуренцията, но едновременно с това, я потиска. Нарастващият натиск води до обратен ефект, до освобождаване на латентната агресивна енергия в най-екстремални форми. Човешкото съществуване е монотонно и еднообразно, всички промени не променят нищо в живота. Човек се намира в движение, но това движение е чисто физическо, неговият вътрешен свят е неподвижен.

Реплика: Само чрез осъзнаване на злото в нашето състояние ще достигнем до решението да сложим край на това отношение към себе си и към такъв вид живот. Само пълното отчаяние ще ни тласне към такова решително действие. Но да достигнем до такова състояние можем и без това продължително страдание, включвайки съзнанието отрано да осъзнаем приближаващите страдания и да се отдръпнем от тях към вярната посока на новото развитие.

Такъв път ни предлага кабала, защото, изучавайки я, ние привличаме към себе си светлината на мъдростта и напредваме не чрез страданията, а привличани от всякакъв вид приятни удоволетворения.

[133333]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: