На прага на поправяне на човечеството

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо кабалистите в миналото умишлено са скривали своите занятия с кабала и вътрешната част на Тора?

Отговор: Работата е там, че тогава все още не е бил завършен периодът на смесване на желанията, на свойството отдаване и получаване, и затова не е имало на кого да се разкриват тези знания.

Егоистичните и алтруистичните свойства започнали да се смесват след разбиването на Храма. Този процес е трябвало да измине пълен цикъл, да допуснем, от две хиляди години или малко по-малко, доколкото поради такива големи трагедии като Холокоста е станало съкращаване на времето.

След като смесването е завършило целият свят е започнал да се структурира по нов начин, да проявява своята глобалност, и човечеството започна да я усеща. По-рано не е било така.

Глобалността се проявява в природата, а не в човечеството. Свикнали сме да казваме, че човечеството е взаимосвързано, но то е свързано само чрез природата, която ни управлява глобално. Ние съществуваме в нея като малка топка в голяма сфера, и тази сфера ни въздейства интегрално. А самите ние почти не усещаме глобалността, тя и не ни е нужна; не е нужна на егоизма. Той не може да работи с нея по никакъв начин.

Затова, когато е приключило смесването на всички съсъди и е започнало структурирането на света, цялата структура се е събрала, и сега започваме да усещаме нашето вътрешно съпротивление на обкръжаващата ни сфера.

С всеки изминал ден тази сфера се структурира все повече и повече и ако по-рано тя е била свързана на неживо, растително и животинско ниво, то сега това е на човешко ниво. И ние с нашето егоистично, пост-индустриално развитие започваме да и оказваме съпротивление.

Докато научно-техническото развитие на човечеството продължаваше, това ни беше в полза, но от средата на ХХ век ние започнахме не просто да се насищаме, а да се пресищаме, и при това, по напълно неефективен начин. Защото това на никого нищо не дава. Даже ако някой е натрупал милиард долари, те са записани на банковата му сметка и се подмятат по света като излишен баласт. А човек, за да получи тези милиони, е повредил милиарди тонове природни ресурси и с това е нарушил баланса на природата.

И така, от средата на миналото столетие е започнала всеобщата криза, тоест съпротивлението на човечеството на обкръжаващия го свят, на системата на управление. И именно в това време ние трябва да пристъпим към нашето поправяне сериозно.

Сега ние едва започваме да поставяме основите на практическото приложение на Тора като метод за поправяне на света.

От ТВ програмата „Тайната на вечната Книга“, 11.09.2013

[127261]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed