Под нов ъгъл на светоглед

Д-р Михаел ЛайтманКонгрес в България. Урок 2

Такова събитие като събрание на приятелите много силно ни сближава и действа положително на всеки.

Представете си, ако можехме непрекъснато така да се поддържаме един друг, да се намираме във възвишено състояние, тогава попадайки в каквито и да било лоши състояния, човек веднага би си давал сметка, че този егоизъм нарочно му е даден, и би чувствал необходимост да се включи в групата.

И всичко това не би било толкова сложно, буквално той би се носил по вълните: малко надолу – малко нагоре, надолу – нагоре, и така през цялото време би се издигал. Всеки пък егоизмът нараства, а той постоянно се издига над него, не забравяйки, че всичко, случващо се с него, е дадено от Твореца нарочно, за да може да се издигне.

Той постоянно би чувствал въодушевление, помощ от приятелите и би му било лесно и просто да се намира през цялото време във възвишено състояние, когато буквално отправя от себе си лъч светлина към всички проблеми и неприятности, обръщайки ги в нещо положително, във въодушевление, във всичко прекрасно и хубаво.

Баал а-Сулам пише за това в статията „Скриване и разкриване на Твореца“. Когато човек се намира в скриване, той вижда света такъв, какъвто ние всички го виждаме. А когато достига до разкриване на Твореца, то възприема всичко наобратно: тези хора, които по-рано са изглеждали болни, сега му се виждат съвършено здрави, бедните стават богати, неуважаваните в очите на обществото стават почитани и любими на всички.

И всичко това не зависи от нищо друго, освен от нашия поглед на действителността, тъй като под въздействието на Висшата светлина светът се изменя в очите на човек. И това не е заблуда, а съвсем друга реалност, която започваме да усещаме при прехода от негатива към позитива, от погледа на света до тогава, когато светлината ни е подействала, и след като това се е случило.

По същия начин е и сега. Може преди събранието на приятелите човек да не е бил в най-доброто си състояние, да му е било тежко, неловко, невесело. Но постепенно, под въздействието на това събитие, всичко се изменя. Изведнъж се появява дух, сила, въодушевление, друг поглед за света, придобива се увереност. Всичко зависи само от въздействието на светлината, която чрез групата работи на всеки един от нас.

Затова най-важното е да се включим в групата, да склоним глава и постоянно да се намираме под нейно въздействие. Това е единственото спасение и единствената възможност да ускорим нашето развитие, да достигнем до състояние, когато започваме да гледаме на света с други очи, чрез друга сила, друга програма.

Тази втора, висша, духовна, алтруистична програма вече се намира в нас, но трябва да я включим. Понякога тя като че ли за кратко се включва и виждаме света по друг начин. Но всъщност това е само малко слабичко светене, изхождащо от нея. А когато тя се включи напълно, ще видим света абсолютно светъл, щастлив, в състояние на пълно поправяне.

От 2-я урок на конгреса в Българя, 01.11.2013

[119884]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed