Гневът тормози храносмилането

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как ще коментирате постулата на Рамбам: ”Никога не яж, когато си ядосан”?

Отговор: Ако човек е ядосан при приемането на храна, в неговия организъм се включват такива вътрешни системи, които изгарят всичко, заключват се в него, и храната не се преработва. Счита се, че човек внася в процеса на храносмилане допълнителни трудности. Ако той се ядосва по време на хранене, то тази пречка, гневът се разтваря в кръвта и човек изгаря храната, вместо да я усвоява правилно.

Освен това, в такова състояние той не може правилно да дъвче и гълта храната. Трудно му е да поддържа необходимото количество сдъвквания. Средно човек трябва да извърши 32 дъвквателни движения, за да смели храната, а ако не, то поне 14.

Кой от нас нормално, съсредоточено извършва 14 дъвквателни движения, преди да преглътне храната? Но ако не го правим, ние гълтаме отрова. Всичко е взаимосвързано.

При това за старците, жените, децата и мъжете храната трябва да бъде с различна консистенция в зависимост от тяхното здравословно състояние, от характера, от вътрешното състояние.

Ако съм старец и имам слаби зъби, ми е необходима съответстваща храна, защото със своите зъби не мога да смеля дори зелени листа. Значи аз трябва да ги настържа или да поема нещо друго. Съгласно природата, при старите хора изобщо не трябва да има протези. На тях им е необходима приемлива храна, т.е. техният стомах и цялата система на организма трябва да приема съвършено различна храна. Тъй като на стареца не се дава парче месо, ако той няма зъби. Затова му е необходима по-мека, щадяща, преварена, смелена храна, неговият стомах не може да приема нищо друго.

Любопитно е, че първобитните племена са използвали преди всичко преварена храна. Съвременният цивилизован човек смята, че всичко трябва да бъде сочно, зелено, натурално, непреработено, направо от градината, в същото време  представителите на различните племена основно всичко са преработвали. При това те варят храната така, че сякаш изхвърлят от нея всички полезни елементи, а живеят дълго – ето кое е интересното!

От ТВ програмата ”Медицина на бъдещето”, т.3  07.04.2013

[106326]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed