Без допълнителни екрани на скритото

каббалист Михаэль ЛайтманГлавното е да се удържаме в сливане с Твореца. От тази точка човек започва да вижда целия си живот като серия от упражнения, призовани по-силно да го прикрепят към Твореца. Всички нечисти сили и пречки действат като ”помощ от противоположното”, а всички случващи му се произшествия е трябвало да се случат, защото произлизат от корена на неговата душа, по този начин трябва да бъдат направени поправянията на всички недостатъци от сливането.

И затова, човек благославя за лошото, както и за доброто, и така напредва. Той разбира, че всичко, което му се случва, са подаръци свише, идващи при него от Твореца, желаещ да доближи човека до Себе си. И затова, вместо недоволство и разтреперване, той усеща благодарност, използвайки всичко като помощ за сливане.

Ако човек не приема всичко по такъв начин, то веднага започва да строи върху себе си допълнителни екрани на скритие, принуждаващи го да напредва в това направление, но по много по-дълъг път. Защото в такъв случай му трябват различни спомагателни системи, за да може да реагира правилно на изпратеното му по-рано препятствие, в което той не е съзрял веднага средството за напредване и достигане на сливане с Твореца. И сега му се налага да измине допълнително още няколко етапа, за да може да го възприеме.

Дали ще се окаже готов или не, зависи от обкръжението: учението, групата, неговото участие в дежурствата и работата му с другарите. Съгласно условията и средствата, дадени на човек отгоре, му се поставя задача за разрешаване – пречка, която сякаш се внедрява между него и Твореца, като възникващ пред него Фараон.

Ако човек се е подготвил правилно за сметка на обкръжението, учението, поддръжката от групата, то ще може да реши задачата правилно. Защото там, където се подготвя заедно с обкръжението, се намира и решението. Ако той не си е подготвил такова място, то тази пречка го откъсва. Той не може да издържи на натиска на всички призиви, получавани свише, дадени му да се укрепи, и се получава тъкмо обратното. Силата, която е дошла, за да го пробуди, се усеща не като призив за сближаване, а като преграда.

От урок по статия на Баал а-Сулам, 29.04.2013

[106348]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: