Под наблюдението на Твореца и кабалистите

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо егоистичното обединение на другарите привлича светлината, а другите ни егоистични устреми не са способни на това? В какво се състои хитрината?

Отговор: Творецът те довежда в групата – което се нарича, слага ръката ти върху добрата съдба и ти казва: ”Избери това за себе си”. И какво избираш? Обкръжението. Надяваш се, че то ще ти повлияе малко, доколкото можеш да се преклониш пред него.

И възниква следният въпрос: защо се прекланяш пред него? Между нас казано, за да спечеля добре. Казали са ти, че ако преклониш глава пред другарите, можеш да получиш голяма награда. Накратко казано, егоизъм в чист вид.

По-нататък, групата пред която се прекланяш, с нищо не е по-добра от теб. Всички другари са също егоисти. Но това няма значение, тъй като вие искате да склоните глава един пред друг, за да можете с помощта на братската любов да получите някакво наслаждаване.

И тогава при вас идва светлината, защото, както е казано: за изпълнението на заповедта не е необходимо намерение. С други думи, дори твоето намерение да е егоистично, ти все едно получаваш светлина, връщаща към Източника.

”Как става това?” – се питаш ти? Аз бих поставил въпросът така: ако го нямаше този механизъм, как тогава би се променил?

Алегорията разказва за ангели, които попитали Твореца: ”Защо си дал методиката за поправяне на хората, а не на нас?” На което Той им отговорил: ”Нима вие имате зло начало? А те имат.” Следователно, ти трябва да пребиваваш в злото начало и напълно съзнателно да се стремиш към лична изгода: ”Нека целият свят да гори в буен пламък, само и само на мен да ми е добре – дори и сам.”

Но идва време и в теб се пробужда искрата на новото желание, устремено направо към Твореца. И независимо, че ти си Го представяш като източник на егоистични наслади, на вечен и съвършен живот, заради самия теб, е достатъчно, ако се присъединиш към група от такива хора, като теб. Тъй като Творецът ни е събрал, и тъкмо Той ни е дал средствата да се учим и обединяваме.

Нещо повече, над нас бдят кабалистите, които организират всичко необходимо за групите, подобно на идеалния възпитател. Те се грижат за нас, и чрез тях ние получаваме светлината, и ти тепърва ще видиш това.

Така работи кабалистичната методика: Правилните дела не се нуждаят от правилни намерения и благодарение на тях, без да имаш каквото и да е в ”в душата си” можеш да достигнеш до първото духовно стъпало.

Този подход вярно настройва човека, предпазва го от самоизмама и му позволява да проследи продължителната обратна връзка. Тук няма лъжа, тук всичко се основава на закон, а не на ”някакви разбирания”, вярвания или обичаи. Ние се намираме в реална система и след време ще можем да я опишем, ясно и точно, на адекватен език.

От урока по статията ”Поръчителство”25.04.2013 

[106169]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed