Мистика или липса на усещане?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Основоположникът на хомеопатията Ханеман е написал книгата “Органон”, съдбата на която е много сходна със съдбата на книгата Зоар. След смъртта на Ханеман, подготвеното за печат последно, допълнено издание, се е съхранявало дълго на чардака на неговия дом. И едва след много години, един от правнуците му го е намерил и публикувал. В това издание Ханеман е въвел понятието „душа“ или духовност. До тогава никой от специалистите в хомеопатията не е говорил за това. Как определяте Вие това понятие, което сякаш има мистичен смисъл?

Отговор: Хомеопатията оперира със сили, които ние не усещаме, макар и да се предават на материалния носител, но е невъзможно да бъдат измерени. Ако вземете някое хомеопатично лекарство, в него няма да откриете нищо, освен носителят, например захар. Затова можем да разберем защо отношението към въздействие от такъв род е мистично.

Но в него няма нищо мистично. Работата е в това, че ние нямаме прибори, с помощта на които да определим що за енергия се намира в носителя. Ако взема обичайно химично лекарство, то във всяка една лаборатория могат да определят от какво се състои то. А в хомеопатичното лекарство, материя може да бъде всеки носител, например парче дърво и макар и в него да няма никаква „химия“, ако го посмуча или дори докосна, то получавам от него вътрешната му енергия, която ми въздейства.

В това се състои този „мистичен“ процес: аз получавам енергия от контакта с нейния носител. Това въздействие може да се предава чрез докосване, чрез нервите, а най-добре чрез въздействие на нервните окончания под езика.

Ние се явяваме една голяма система, огромен компютър, всеки орган на който работи на определена честота, а хомеопатичното лекарство въздейства на тези органи.

Но по принцип, когато говорим за целия организъм, отделните органи на който взаимодействат помежду си и всяка клетка знае всичко, което се случва с всяка от тях, то всичко това трябва да си представяме като огромна взаимно свързана система, съществуваща на честоти, на вълни и напълно взаимодействаща вътре в себе си.

От ТВ програмата “Медицина на бъдещето”, 07.04.2013

[106013]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed