Залезът на университетите

каббалист Михаэль ЛайтманМнение: Свидетели сме на залез на епохата на студентското образование и висшето образование в света изобщо. Причините:

1. Частта от знание за стоките и услугите непрекъснато расте и става по-голяма, отколкото частта на рутинен труд. Разходите по изграждане съставляват 10%, а останалото са дизайн и разработка. В програмното обезпечаване частта на знание е 10о%. Дори добиващите отрасли инвестират все повече в разработки и изследвания.

Хората имат нужда от непрекъснато обучение, все по-малко се отчита какъв ВУЗ е завършил работникът, много по-важен е опитът в работата и курсовете, на които се е обучавал. Частта от допълнително образование нараства и замества висшето образование.

Гъвкавото допълнително образование, по възможност без откъсване от производството, икономисва преподавателски състав, използвайки дистанционно и интерактивно обучение.

2. Изменението на пазарните отношения свързано с възможността за тиражиране на знания. Преходът към икономика на знанието изменя картината на пазарните отношения. Знанията, за разлика от обичайните продукти и услуги, могат да се тиражират безкрайно много пъти.

3. Преходът към колективно потребление и производство на информация. Не е възможно да се намерят специалисти, успяващи да прочетат всичко по своята тема. Хората са принудени да се кооперират в получаването на информация. Най-добрите традиции за обучение в условията на масовост са възможни само при СМАРТ образованието. Интерактивните програми позволяват да се реализират елементите на индивидуалния подход. За това способства Интернет помощта, когато напреднали ученици помагат през Интернет на изоставащите.

Реплика: Според степента ни на развитие, всички създадени от човека системи се подлагат на изменение или заместване. Трябва само да бъдем чувствителни дали това  става в съответствие с развитието на природата – към обединяването ни в единна мрежа.

[105048]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed