Когато светът се свива в точка

каббалист Михаэль ЛайтманБаал а-Сулам, „Предговор към книгата Зоар“, п.47: Растителното ниво в духовното е подобно на своя аналог в материалното. Присъщи са му вече придвижванията, забележими във всеки детайл…

Съществената разлика между растителното ниво и неживото е в програмата. Човек се ражда в духовното на неживото стъпало, а на растителното усвоява програмата за развитие и я реализира.

В това се състои качествената добавка на растителното ниво – на него започваме да възприемаме процеса, който се извършва в творението, промяната от състояние към състояние. По този начин ще опознаем фундаменталната единица за измерване на развитието, силата на развитието, неговите признаци и стимули, необходимостта от него. С една дума, всичко, което се отнася до развитието, до неговото осъзнаване, ние придобиваме на растителното стъпало.

Неживото ниво ми поставя само коренът на самоотмяната, а по-нататък искам да отменя себе си на по-високо ниво и сега съм готов да приема в това русло всички действия на Твореца. По този начин раста, “наедрявам“, базирайки се на същата точка на самоотмяна, в която се фокусира цялото неживо стъпало, за подем на растителното.

Отначало напълно завършвам поправянето на всичките свои 613 желания-мисли-намерения на неживото ниво. И тогава ми се открива възможност, за която по-рано не съм и мечтал. Изведнъж пред мен се разтваря цял нов свят, и сега,  заради тази възможност, мога да събера в едно цялото си предишно стъпало.

До този момент не съм изпитвал такава необходимост, а сега, когато съм видял нещо по-високо, всичко, което е било по-рано, се слива в сравнение с това в една точка. Така включвам тази събирателна общност на неживото ниво в растителната степен.

Разбира се, всичко това се осъществява посредством светлината, която връща към Източника, и фокусирането, сумирането на предишното стъпало, и подемът на следващото. Благодарение на светлината, придобивам готовност да се отрека от себе си вече в придвижванията, каквито и да са те. Иначе казано, всеки път при самоотмяната, в мен се обличат нови форми, които като цяло представляват движението. И сега се самоотричам не спрямо текущото състояние, а по пътя на приближаването, екстраполирането по отношение на следващото състояние. Вече имам такава способност.

И тогава, както и да постъпи Творецът, всичко е към по-доброто. А Той ще постъпи напълно обратно на моето желание…

И така, на растителното стъпало се появява допълнение – самоотвержеността, самоотричането спрямо програмата за развитие, а не състоянието, като такова.

От урок по “Предговор към книгата Зоар”, 21.04.2013

[105787]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: