Ако се сърдиш, значи не си прав

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как да разберем къде е онова място, където действаш сам и отричаш управлението на Твореца?

Отговор: Това място се определя много лесно: там, където ти се сърдиш и не се съгласяваш с висшето управление, когато се откъсваш от групата и Твореца, и въплъщаваш сам някакви собствени програми. Към това се отнася всичко, където не се намираш слят с Твореца.

Ако забележиш, че в някои ситуации и желания не усещаш властта на Твореца, независимо, че си желал да се прилепиш към висшето управление и да вървиш заедно с него, това означава, че даденото желание е развалено, непригодно и се нуждае от поправяне. Докато не го поправиш, твоето усещане няма да се промени. Предварително не можеш да кажеш, че всичко е наред, тъй като целта е постигане на единство с Твореца, сливане.

Затова нямаш избор, трябва да работиш във всички тези ситуации, желания, намерения, за да можеш чрез тях да достигнеш до сливане, при което се съединяват минало, настояще и бъдеще, ти и Творецът се обединявате в едно цяло във всички времена, във всички действия, мисли, намерения.

Когато възникне някакъв проблем, трябва да се решава така, сякаш Творецът го няма. Независимо от това, че знаеш, че ”Няма никой освен Него”, но се намираш на противоположния полюс. Сърдиш се, а гневът е признак на егоизма. А на какво можем да се сърдим, ако всичко се е случило по волята на висшето управление? Но човек все пак има свобода на волята. Болно е да се гледа, че е имало възможност да се направи поправяне и да се избегнат страданията и неприятните ситуации, доставяйки удоволствие на Твореца, а човек не е направил това.

Тук става сблъсък между принципа ”Няма никой освен Него” и между прякото и косвено управление на Твореца, властта на една сила – и свободния избор на човека, ”с властта на многото сили”.

Това е трудно за разбиране, докато не достигнеш до първото разкриване – средната линия, в която се срещат двата противоположни полюса. Тогава разбираме какво е това вяра над знанието, в която се срещат плюса и минуса, противоположните състояния: ”Няма никой, освен Твореца” и ”Кой ще ми помогне, ако не аз самият?”, приложено към миналото, настоящето и бъдещето, изпълвайки се едно в друго вътре в човека.

Без такъв съсъд за отдаване не можем да свържем тези два крайни полюса и да разберем единството на висшето управление. Затова кабалистите ни съветват как трябва да действаме, без да навлизаме в подробности. Та нали за да разберем някак си това обяснение, трябва да притежаваме вече поправени свойства.

Всичко се определя от инструментите ни за възприемане. Ако човек действа правилно, то те постепенно се разкриват в него, и той е способен в тези разкрити части да почувства и да се съгласи.

От урока по писмо на Баал а-Сулам, 14.042013

[105039]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: