Струващото ни се безизходно положение е изходът нагоре

каббалист Михаэль ЛайтманЗа поправянето са необходими няколко основни условия. Първо: разочарование от собствените сили, изяснено вътре в разума, от своя опит. Трябва твърдо да зная, че нищо няма да ми помогне, а не да приема това просто с вяра, отказвайки се от собствените опити от рано.

Човек трябва да достигне до усещане на пълна безизходност. От друга страна, в същия този съсъд се разкрива съществуването на още една реалност, на висшата сила, която е способна да даде сила и да измъкне човек от това безнадеждно състояние.

А освен това, е важно заради какво човек чака спасението, за да бъде поправянето не заради егоистично напълване, а да го доведе “от любов към творенията до любов към Твореца”.

Всички изменения, спечелени по този път, се натрупват вътре в самото желание. И щом като то стане готово за въздействието на светлината, тоест получава всички правилни съставящи, веднага светлината започва да действа.

Въздействието на светлината се създава от петте светлини НАРАНХАЙ или от 10-те сфирот. Тези светлини се намират в определено съответствие помежду си, съгласно първото стъпало, на което трябва да се издигне човек. Има правилно отношение между всички тези лъчи, определен спектър, към който човек трябва да пристрои своето желание, всички негови нива: 0-1-2-3-4, така че всеки да се установи спрямо своята светлина. Те трябва да имат всички необходими компоненти: усещане за недостиг и благодарност, знание и вяра над знанието.

Като резултат на нашата работа, всичко това трябва вече да е подготвено и правилно да се включват един в друг, така че желанието да идва към светлината: петте нива на желанието срещу петте лъча на светлината. Тоест, светлината трябва да бъде точно срещу желанието и тогава тя може да му подейства.

В такъв случай, там няма да се получи само съкращение и екран, който светлината ще даде на желанието. В последствие, между тях ще стане пълното спояване в едно цяло, за сметка на поправянето със съкращаване и екран, и усещане на първото влизане на светлината вътре в съсъда. Така възниква състоянието на духовen зародиш.

От урок по писмо на Баал а-Сулам, 12.02.2013

[100305]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed