Всички съкровища на света в един сладолед

каббалист Михаэль ЛайтманОтстъпките трябва да бъдат взаимни. Тъй като ако аз отстъпвам само от своя страна, не получавам никакво гориво, мотивация, за да продължа. Няма да има откъде да взема енергия за това. Само ако виждам, че партньорът влага в мен, полага усилия, това ще ме стимулира за същото по отношение на него.

А когато аз, на свой ред, влагам усилия в него, всеки от нас получава удвоен запас гориво, което ни помага да продължим. Оттук следва законът, основното правило, че е необходимо да показваме на другия своята готовност да отстъпваме заради него. Това дава на партньора мотивация за същите действия.

Казано е, че „даващият подарък на приятеля си е длъжен да съобщи за това“. Аз съм длъжен да покажа колко много се старая за жена си, колко много съм тичал, за да се сдобия с това, което тя е поискала. И даже ако тя не го е искала много, ще ми покаже, че се радва на този подарък и ще се удивлява, как съм се досетил, че е мечтала за него.

Тоест, необходимо е да се преувеличи важността на подаръка, важността на даряващия, и самият колкото може повече да се вдъхнови от фиктивната радост. Тя не е истинска, защото аз само играя. Но тази игра се превръща в истина.

Да допуснем, ти си отишъл и си ми купил сладолед. А на мен сега много не ми се яде. Някога, в съвсем друга ситуация ти си видял, че се радвам на сладолед и не разбираш, че сега съм в съвсем друго състояние. Но ти си отишъл, постарал си се, донесъл си ми го, и затова аз съм длъжен да се върна в тази ситуация, която е била преди, към онова желание, да се нагодя към твоето отношение към мен. И затова аз започвам да получавам от този сладолед наслаждение, многократно по-силно, от съдържащото се в самия него.

Длъжен съм да достигна до такова въодушевление, каквото ти си вложил в този подарък, представяйки си моето желание, което съм имал някога за този сладолед. Излиза, че по всеки нищожен повод мога да достигна безкрайно удоволствие. И съм длъжен да ти покажа, че се наслаждавам, че ти си ми направил огромен подарък: до този момент аз съм се измъчвал от стомашни киселини и главоболие, бил съм в ужасно настроение, а сега всичко е преминало – какво щастие, целият свят се е преобразил. Ти сега си ми подарил целия този свят, а не сладолед! Повдигнал си моето самочувствие и настроение.

Трябва да ти покажа цялата тази радост, от която ти получаваш добро настроение, удовлетворение. Такова отношение към теб е било развито от мен изкуствено, но то не е фалшиво. Аз просто съм използвал старите желания, които са съществували в мен преди, два дни по-рано, когато ти си видял, че ми се е приял сладолед. Също така, използвам твоето отношение към мен, твоето желание да ме зарадваш.

Просто се повдигам на висотата на желанието за сладолед и на висотата на твоето отношение към мен. И към всичко това се добавя моя доволен корем, утихналото главоболие, всичко това се съчетава с нашите добри отношения и увеличава съсъдът и наслаждението. Ние достигаме общо желание, взаимно участие, а самият сладолед тук не струва нищо. Удоволствието, което се е появило благодарение на него, е в милиарди пъти по-голямо, от това, което може да достави това късче лед.

От 40-та беседа за новия живот, 25.07.2012

[101131]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: