Неплатена сметка

каббалист Михаэль ЛайтманДори от нормална гледна точка, без да навлизаме във висшите материи, виждаме, че еврейският народ има проблем. Той е специален, надарен е с ум и носи много нови неща. До известна степен светът му е задължен за своето развитие в различни области. В продължение на хилядолетия този народ е дал много на човечеството. В същото време, отношението към него е точно обратното: не му благодарят, а напротив, обвиняват го, наказват го и го потискат по всички възможни начини.

Еврейският народ е заложил основите на културата, образованието, религията, въвел е морала още във времената на варварството. Но това не се взема под внимание. Подсъзнателно към евреите се отнасят не както към другите народи. И докато хората търсят реална обосновка, в действителност всичко идва от вътрешни претенции. Те чувстват нещо против евреите поотделно и срещу народа като цяло, въпреки че той е толкова разпръснат, че е трудно да се нарече народ.

Целият свят се опитва да разреши тази загадка. Много от изказваните мнения са повече или по-малко верни. Въпреки това, в мъдростта на кабала откриваме ясен въпрос и отговор за специалното отношение към евреите от страна на всички народи. Науката кабала ясно обяснява в какво се различава израелският народ, в какво е достойнството му и в какво се състои неговият дълг пред света, как може да поправи ситуацията, как може и е длъжен да „плати дълга си“, за да запълни липсата, да достигне до поправяне и да заживее правилно.

Това е особено валидно днес, когато еврейският народ получи обратно своя „дял“ върху земята и все още не може да изгради подходящи условия за живот.

Тук се крие още един проблем. Нали този народ, по своята природа, иска да поддържа добри взаимоотношения с другите. Той е в състояние да се обедини и „сдружи“ с всеки народ, би стоял в общата редица и би бил дори по-малък от другите – само да се отнасят добре с него.

Въпреки това, всички го презират и отхвърлят. Доброто отношение не може да се купи с пари и не можеш постоянно да се защитаваш от враговете и омразата, когато една част от света се издига с претенции и физически нападения, а друга оказва натиск по друг начин – идеологически, политически, лично и т.н.

Така че светът е свидетел на феномен, който са изучавали философи, политици, писатели и много други. Но никой не разбира същността на проблема, тъй като коренът на това явление винаги е бил скрит. Антисемити от крупен мащаб, такива като Хенри Форд, успяха в известна степен да стигнат до основната причина за своите чувства. Те търсеха, опитваха се да уравновесят усещанията си чрез разума, да разберат откъде произтича тази жестока омраза, изследваха себе си, за да открият източника на това особено свойство. И тогава, в допълнение към негативните нагласи,  намерили и много верни и позитивни неща в народа на Израел. Но това не ги поправило.

Те трябва да разберат: дори и на хората да се разкрие истинската причина за лошото отношение, те не поправят света. Те трябва да извършат определени действия в света, за да поправят неговото отношение. И обратно, като не поправят себе си, самите те пораждат омраза и антисемитизъм. И затова няма защо да обвиняваме света – целият проблем е само в тяхното изоставане от „графика за поправяне“.

От урок на тема “Ролята на народа на Израел”, 23.11.2012

[93785]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed