Светът очаква спад от хиляда години

каббалист Михаэль ЛайтманМнение: (Р. Гордън, икономист): Увереността, че икономическият ръст може да продължава вечно, става предмет на спор. Човечеството вече преживя единствената  в историята си епоха на буен ръст, и сега се потапя отново в тъмнина. В обозримо бъдеще, в продължение на стотици години  растеж няма да се случи отново.

От 1300 до 1750 година в света е нямало никакъв икономически ръст. След 1750 година той рязко се е ускорил. Сега той се е забавил и не му помага даже третата подред научно-техническа революция, завършила през 2004 година.

Ускорението на ръста в последните 250 години е било предизвикано от трите научно-технически революции, и ефектът от всяка от тези НТР е продължавал още 100 години след като тя завърши.

1-та НТР (1750 – 1830г) – изобретяването на парния двигател, железниците.

2-та НТР (1870 – 1900 г.) – изобретяване на електричеството, двигателя с вътрешно горене, телефона, фонографа, киното, водопровода, асансьора, битовите електроприбори, машините, самолетите, пътищата, супермаркетите, телевизорите, климатиците.

3-та НТР (1960 и нататък) – компютрите, роботите, кредитната карта, касовите апарати, персоналните компютри, масовия достъп в интернет, сайтовете, новите бизнeс-модели.

Но 3-тата НТР за разлика от първата и втората не успява да поддържа предишните темпове на ръст в производителността на труд. И в последните две години тя спря.

Нови НТР повече няма да има: болшинството крупни открития вече са направени, няма как втори път да преселим хората от селата в градовете, до безкрайност да увеличаваме  скоростта на влаковете, всичко важно относно производителността на труда вече е изобретено и усвоено, а жените вече излязоха на пазара на труда. Ръстът на икономиката в САЩ ще се върне на изходно нулево ниво, както до преди 1750 година.

Реплика: Човечеството трябва да се обезпечава със жизнено необходимото и не повече от това. Да насочи всички свои ресурси за своето превъзпитание, за създаването на добро взаимодействие. Това е запрограмирано от природата и ние ще бъдем принудени да го реализираме. Кабала обяснява как да се направи това!

[89730]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed