Махсом е психологическа бариера

каббалист Михаэль ЛайтманМахсом е тази психологическа точка, до която работя за собствено наслаждение, а след нея – за наслаждаване на Твореца или ближния – някой, който е извън мен. Това трябва да постигна.

Тази граница, това стъпало се нарича ”махсом”. Границата между нашия свят и духовния е чисто психологическа. Ако се грижа за себе си, дори и да се стремя към Твореца и духовното, и в двата случая действам заради себе си. Това състояние се намира над линията на махсом и се нарича ”ло ли шма”. А ако достигам до това, че мисля само за наслаждаване на Твореца, всички наслаждения, да не бъдат лично за мен, то тогава аз, моите желания и намерения са вече над махсом и това мое състояние се нарича ”ли шма”.

Махсом е психологическа точка, която трябва да премина, и тогава вече се намирам в духовното, с намерение за отдаване. А след това, намирайки се вече над махсом, трябва все повече и повече да издигам своите желания и намерения над махсом.

Или може да се каже: при нарастващия в мен егоизъм, при нарастването на всички наслаждения, аз издигам точката на своя махсом все по-високо – докато, на фона на цялото желание да се насладя, което се разкрива като зло начало на всяко стъпало, издигам точката на махсом до Безкрайността, докато всичките ми желания станат наистина само за отдаване.

Няма значение как ще се каже: да издигна намерението над махсом или да издигна условието на махсом до Безкрайността – важното е, че при нарастващите желания, работя над поправянето на намерението и тяхното използване не заради себе си, а за другите/ за Твореца.

[89453]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: