Наука, която няма цена

каббалист Михаэль ЛайтманБаал а-Сулам, Предисловие към ”Паним Мейрот”, п.5: Няма по-голямо опасение или страх, от това, че човек няма да устои и ще отиде да търгува кабала на пазара. Не се надявай да намериш купувачи сред народа, защото тази наука ще бъде презирана в очите на хората – тъй като с нейна помощ не може да се натрупа нито богатство, нито почести. И затова всеки, който поиска да влезе, нека дойде и да влезе. И мнозина ще блуждаят, и тогава ще се умножи знанието в онези, които са достойни за това.

В продължение на много поколения науката кабала се е смятала за мистика, подобно на картите Таро, на благословенията и проклятията, на черната магия, духовете, бесовете и на всичко останало, на каквото е способна човешката фантазия. Векове, хората са смятали, че тези средства позволяват да се управлява света, да побеждават, да се обогатяват, да властват и т.н. И затова много са онези, които са искали да разберат и да овладеят свръх естествените сили, които като че ли се крият в тях. Всеки мечтае да го споходи успеха и да се издигне над останалите – това е ясно.

А след това и към науката кабала са се отнасяли съответствено: ”Евреите имат тайна мъдрост, даваща могъщество”…Масоните, всякакъв вид секти – кой само не е подливал масло в огъня? Измислиците са били безкрайни и само кабалистите са скривали истината. Затова никой не е знаел, че кабала е всъщност наука за обединяване на хората.

Днес, когато всички разбираме, какво е това наука кабала, човечеството постепенно се разделя с обкръжаващия я мистичен ореол – и като следствие, повече не се нуждае от нея. ”За какво ми е това? Да се обединява! Аз разчитах на някаква хватка, фокус, на предсказания за борсов успех, на цяр за всички болести, на чудотворни средства. А обединението между хората си го оставете за вас – на мен то не ми трябва, дори да ми го подхвърлите.”

Така хората се отказват от тази мъдрост – и тук се проявява момента на истината: тъй като нашия егоизъм наистина отхвърля науката кабала – науката за обединението и не я приема. Такова е естественото отношение: човек отбягва подобните, разпръсква вестта за единство, ненавижда, презира я, като нещо мерзко. Но след това ще види, че друг изход няма. Към това ще го доведат различните фактори: разпространение, проблемите, разбирането, че изхода от кризата е в обединението.

”Но как да стане това? От къде да вземем нужните сили. Какъв е редът на действията?” Е, тогава хората ще преоткрият науката кабала, като мъдрост на обединението – в нейния правилен и истински вид.

Революцията свързана с тази наука, трябва да се осъществи именно днес и ние сме задължени да ускорим нейния ход на развитие. А всеобщото презрение охранява кабала, за да може към нея да се присъединят само онези, които наистина желаят да се обединят и прилагат нужните старания – всеки според силите си. Така около кабала се образуват външните кръгове…

От урока Предисловие към ”Паним Мейрот”, 20.09.2012

[88720]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed