Човекът като цяло

Преди всичко трябва да знаем, че любовта се купува с делата – с подаръците, които правим на другаря. И всеки подарък оставя отпечатък в егоистичното сърце на другаря. И макар сърцето на другаря да е подобно на камък, въпреки това, всеки подарък като куршум увеличава отвора, докато в сърцето не се създаде пустота. И тогава любовта на подаряващият подаръците запълва тази празнина.

Топлината на тази обич притегля към себе си искрите на любовта на другаря. И любовта на единия и любовта на другия се свързват заедно под едно намерение на любовта, което покрива и двамата. И тогава заедно те стават един човек, защото тяхното намерение е едно, а техният егоизъм се отменя.

Има закон, според който човек се впечатлява от всичко ново и се увлича от него. Затова, когато човек получава от другаря си одеянието на любовта, то се увлича само от любовта към ближния и забравя за обичта към самия себе си.

И тогава всеки от тях започва да получава наслаждение само от това, че се грижи за другаря си, и няма в него място, за да се грижи са себе си, защото всеки човек е способен да прилага усилия само там, където може да получи наслаждение.

Затова има в природата такава силна любов, че заради нея отиват на смърт.

[73435]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed