Страх, правещ ни достойни за разкритието

каббалист Михаэль ЛайтманИзвестна е алегорията, представяща отношенията между човек и Твореца – за госта и Хазяина. След като Хазяинът извадил пред госта всички свои угощения, гостът усетил огромен, просто изгарящ го срам. Той бил готов на всичко, само да не чувства този срам. И тогава Хазяинът от милосърдие към госта, направил скритие.

Но какво скрива Той? Ако хазяинът просто скрие Себе си, то гостът спокойно ще изяде цялото угощение, стоящо на масата и с това ще се свърши всичко. Гостът така и ще си остане бездушен егоист, умеещ само да получава и ще съществува само в материална форма, напълно отделен от Хазяина.

Излиза, че едното скритие на Хазяина не е достатъчно. Необходимо е също така да се скрият наслажденията, а после да се играе с тях, откривайки ги в такава степен, каквато гостът може да върне на Хазяина същото това отношение, каквото Хазяинът разкрива спрямо  госта на малки порции.

Всички тези три компонента: наслажденията, усещането за Хазяина и апетита на госта трябва да се разкриват постепенно, както и  да си съответстват едно на друго. И тогава с малки порции е нужно да се създават условия за госта, в които той да може да изгради равностойно отношение към Твореца, с такава любов, с каквато Творецът се отнася към него.

Как да се направи това? Най-малкото стъпало, на което Хазяинът разкрива наслаждението в угощенията и показва своето отношение към госта – спрямо госта е огромно стъпало. Защото за него е някакъв нов живот, който не е чувствал в условията на скритие. Той трябва от по-рано да развие в себе си готовност, да се отнесе към Хазяина така, както Хазяинът се отнася към него на най-първото стъпало. Когато се разкрият вкусовете на угощението, гостът трябва да не се увлича от тях, а да ги  използва само като средство: да ги приеме и над тях да изгради любовта към Хазяина.

Получава се, че съкращението и екранът трябва да предшестват разкриването на светлината, на Твореца. Тоест, на първо време ни е необходим страх пред Твореца. Човек е задължен да развие в себе си такова качество: трепет, страх, че няма да съумее да отдава на Твореца, постоянно вълнение за това, че ако изведнъж Творецът се разкрие, “аз няма да бъда защитен от егоистичното наслаждение и няма да мога да Му отговоря с любов”. В този страх е заключена необходимата подготовка за разкриването на Твореца.

И този страх съществува на всички стъпала, само че в различни видове и с различна сила. Но страхът е задължително условие. Ако човек го придобие, е готов за разкриването на Твореца.

От урок по статия от книгата “Шамати”, 03.09.2012

[87743]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: