Упоритост в скъпи дреболийки

каббалист Михаэль ЛайтманОсновното в нашата работа е упоритостта. Не трябва да се пренебрегва нито един момент и никакви случайни, най-малки възможности, на което е основан принципът: ”Приложил усилия и намерил.”

А човек обикновено започва да преценява и да прави егоистичен разчет, както в нашия живот: струва ли си сега да ставам и да вървя на работа? И решава, че за двеста долара той е готов да стане, а за петдесет – няма смисъл да прави усилия.

Възможно е, от гледна точка на егоизма, това да е правилен разчет, но ако се говори за работа с отдаване, трябва да се отчете, че нашата печалба е в това, колко ние даваме, доколко напредваме по посока към Твореца! И тук дори един грош може да стане не грош, а милиарди долари. Всичко зависи от величието на онзи, на когото отдаваме това.

Затова разчетът трябва да се води за отдаване, а не за получаване. А в разчета за отдаване колкото по-нищожна и по-неважна ни се струва работата, толкова повече тя може да даде. Защото нашите усилия и преодоляването на пренебрежението, многократно увеличават тази малка работа.

Онова, което в моето материално, егоистическо зрение ми се представя за дребно и не толкова важно, придобива голяма възможност, която получавам в замяна за малките усилия, ако използвам всичко това за отдаване. Защото всичко се решава в мислите. От мен се иска само не голямо усилие, за да преодолея своите съмнения, струва ли си да се занимавам с такива не особено важни неща. Но ако го изпълня и започна да работя над онова, което в моите егоистични очи не ми се струва толкова важно, то извършвам вече духовно действие.

И независимо, че от егоистична гледна точка ми се струва, че съм направил някакво мъничко дело, но за отдаването то има огромно значение. А ако сега започна да мисля за онова, на кого отдавам – съгласно това и ще бъде оценена моята печалба. Основното е величието на Твореца. Моят стремеж е да постигна не самия Него, а точно Неговото величие, което ме извежда от скритието и ми позволява да постигна разкриването.

Защото разликата между скритието на Твореца и Неговото разкриване се определя само от едно условие: пренебрегваме ли Го или се опитваме да усетим Неговото величие. Само това променя нашето желание и ни води към разкриването.

От урок по статия на Баал а-Сулам, 03.07.2012

[82139]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed