Уважението е по-скъпо от парите

каббалист Михаэль ЛайтманПроучване: Високият социално-икономически статус, образованието, доходът не са причина за щастие – уважението и признанието на хората носят на човек повече удовлетворение.

Проучванията показват, че след като се удовлетворят основните потребности на човек (подслон, храна, отопление и т.н.), то последващо увеличение на доходите не носи много щастие. Затова, хората могат да бъдат много щастливи само от факта, че се ползват с  уважение сред връстниците си.

Факт е, че хората бързо се адаптират към високите доходи и за кратко време се връщат към първоначалното вътрешно състояние.

В йерархията на човешките ценности необходимостта да принадлежиш към някаква общност и да бъдеш обичан, желанието за уважение и признание са веднага след задоволяване на глада и сигурността, надминавайки дори жаждата за знание. Човек може да бъде щастлив, ако получава признанието на обкръжението, независимо от ниския социално-икономически статус.

Не трябва да забравяме закона за енергията на хармонията: колкото повече човек отдава топлина и любов на обкръжаващите го хора, толкова повече той получава в замяна от тях и от Вселената.

Реплика: Кабала вярва, че желанието е цялата материя в света. То обикновено се дели на 4 групи: неживо, растително, животинско и човешко. В човек то се дели на телесни желания (храна, секс, семейство) и социални (богатство, уважение, знание). От тук психолозите осъзнаха, че най-важното, освен задоволяването на тялото, е чувството за общност. Поради това Кабала вярва, че именно след удовлетворяването на основните потребности на тялото, ако интегралното възпитание даде на хората необходимите умения за обществени взаимоотношения, всички, в крайна сметка, ще са щастливи и човечеството ще достигне до равновесие със себе си и с природата.

[81719]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed