Действие без намерениe e като тяло без душа

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Кое действие е най-ефективно?

Отговор: Това, в което намерението е по-силно. Действие, без намерение в полза на ближния – е празно, защото в действителност въздействие указва не самото физическо действие, а съпровождащото го намерение, „за какво се прави?“, или по-точно „В чия полза, моя или на някой друг?”

Затова, ако правим всички видове добри дела, като благодетели „яфей нефеш“, но без правилно намерение, т.е. за да доведем човечеството до единния образ, който е създал Творецът (Природата) първоначално, в основата на развитието ни, тогава всички наши действия ще претърпят пълен провал, защото в тях няма да има силата на светлината – единствената сила, която променя всичко. А правейки усилия без тази сила, ние произвеждаме само механични движения…

И затова е необходимо, преди да направим каквото и да е действие, да се научим на правилно намерение, за да може действието да предизвика върху себе си силата на поправяне и да се прояви желаният резултат – поправянето, от което на хората ще им бъде по-добре. Но ако правим нещо без намерение, такова действие няма правилното добро последствие и в крайна сметка, по-добре изобщо да не го правим.

Например, протестите – въпреки че в началото изглежда, че са постигнали нещо, по-ниски цени и прочее, но след година от понижението на цените нищо не е останало и хората са просто отчаяни и вече не искат да се борят за себе си.

Затова трябва да се научим да извършваме действия с правилини, желани последствия – за това е предназначено интегралното възпитание.

[82101]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed

Previous Post: