Грошче по грошче – голям капитал

каббалист Михаэль ЛайтманНие сме следствие на разбиването. И затова, ако искаме да се доближим до светлината, до духовния живот, до подобието с Твореца, това е възможно само за сметка на съединението. Ето защо ни прекарват през много състояния, от които трябва да се научим, че без единство няма да намерим правилните сили, средства, мисли и желания.

Много пъти през своя живот човек си е казвал, че всичко е достатъчно, и се е заклевал от този ден нататък да се вземе в ръце, и всеки миг да посвети на духовния напредък, да използва всички възможни средства, да престане напразно да разпилява живота си и да пренебрегва възможността, дадена му свише.

Но вече в следващия момент той забравя за тези мисли. Вижда, че ако идват някакви пречки, той не може да устои насреща им. И нарочно е направено така, за да го научат, че ако иска да се държи на пътя здраво и през цялото време да прави най-добрия избор, той трябва да получи силата на обкръжението.

А може да получи тази сила, ако смята обкръжението за нещо много по-голямо от самия себе си. Ако има един другар, когото той възприема на по-високо от себе си ниво, то това е както единица относно нулата, т.е. ”10”. А ако има няколко другари, то съответно това число расте.

Колкото повече може да склони себе си пред останалите, колкото по-висши му се струват, толкова повече впечатления той може да получи от тях, т.е. сила за молитва, съединение, за цялата духовна работа.

Тъй като, всъщност, той вече отменя себе си пред останалите и затова му се полага духовна сила. Но засега тази духовна сила, неговата самоотмяна и областта, където действа той с другарите си са егоистични, ”ло лишма”. И независимо от това, действията са правилни и затова работят.

Те не трябва да бъдат пренебрегвани, тъй като точно тези малки грошчета се събират за една голяма светлина: усилията му, да издигне другарите си и целта на творението, която той се готви да достигне с тяхна помощ, се натрупват все по-високо и по-високо.

От урок по статия на Рабаш, 04.07.2012

[82215]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: