Предлагането не трябва да надхвърля търсенето

каббалист Михаэль ЛайтманБаал а-Сулам, ”Зовът на Месията”: Разпространението на науката кабала между масите е подобно на овнешкия рог, звукът на който се разнася на големи разстояния. Така и отзвукът на тази мъдрост ще се разнася по целия свят, докато народите не чуят и не признаят, че мъдростта на Твореца е в Исраел.

Целият свят трябва да разбере, че народът на Исраел знае как трябва да се уредят връзките с криещата се в природата Висша сила, която може да ни обедини и освободи от днешната ситуация, и да ни издигне над кризата. Това се нарича ”разпространение на науката кабала в целия свят”.

Засега не говорим за това, защото то все още не интересува нашата аудитория. Работейки с масите, се стараем да им обясним и да им разкажем как трябва да се обединим – без да споменаваме науката кабала, с помощта на други средства. Представяме методиката на деца и възрастни, показваме им различни форми на обединение, базираме се върху реални проблеми и се стараем да убедим хората, че единството наистина ще помогне за тяхното решение.

Но това е първата половина от пътя, тъй като все още не им разкриваме пълната истина. Трябва да се действа поетапно, за да не се превърне истината в неузрял плод, да не се разкрие науката кабала преди хората да са почувствали необходимостта от нея.

Но благодарение на дейността ни, хората ще започнат да разбират, че имаме особена методика, която те нямат – методика, даваща сила за обединение, за решаване на проблемите. С очите си ще видят, че само ние сме способни да организираме работата по такъв начин, че тя да даде положителен резултат, а не да се провали ”в бездънната яма”, като всички останали безплодни усилия в нашия свят.

Хората ще разберат, че тук се крие нещо ново, особено и ще искат да разберат какво е то. Тогава ще бъдат готови за науката кабала. Ние и сега не скриваме нашето учение, но едва когато те поискат да се присъединят към тази наука за опознаване на Висшето, тогава ще можем да я разкрием пред целия свят.

Днес приближаваме масите към себе си, за да може по-нататък, устремявайки се напред, те да научават все повече. Тъй като желанието на Твореца е да се разкрие във всеки човек според неговата принадлежност в общата система.

От урок от статията ”Тръбният рог на Месията”, Торонто, 20.06.2012

[81055]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed