Когато липсват жизнените сили…

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как човек да преодолее растящото равнодушие? Днес дори хората с творчески професии губят интерес към всичко, да не говорим за другите.

Да допуснем, професионален фаянсаджия е поставил с труд една плочка и седи около нея цял ден – това е, повече не може да се мръдне. Как да създаде в себе си необходимата мотивация, ако липсва такава?

Отговор: Нищо не може да се направи. Не можете да покажете на човек, че това му е необходимо. Той не е в състояние да се застави.

Нашето желание е престанало да се развива линейно. Сега то се обхваща заедно с останалите в една единна интегрална система. И ако вие не вземете и не въведете човека буквално “за ръката” в тази интегрална система, той няма да може да направи нищо, защото линейно няма да напълни своята нова, развиваща се в него интегрална система за напълване.

Това са две напълно различни системи: индивидуална/линейна и дискретна/аналогова. Сега преминаваме на аналогово, интегрално ниво и тук възниква проблемът: нараства общата умора, отчужденост – това, което е започнало с младежта през петдесетте години на миналия век. Но днес се представя пред нас в доста по-сериозен вид. Отсъствието на желание – това е отсъствие на сила, защото желанието се явява основата на цялото ни съществуване. Ако преди безразличието можеше да се преодолее с опасността от глад или наказание, то днес дори това не действа. Човек не може нищо да направи със себе си, дори и да го убиеш!

Това е и тази граница, когато за човечеството е необходима нова групова психология.

От беседа за интегралното възпитание, 23.05.2012

[81039]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed