Кабала – не е религия

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: И все пак, защо така отделяте Кабала от религията?

Отговор: Кабала произхожда от разкриването на вавилонския жрец Авраам на закона на природата „Да доведе човечеството до свойството „Обичай ближния, както себе си“. С тази съзнателна цел той създал група от свои привърженици и последователи – тази група се разрастнала до големината на народ и се нарече народа на Израел и съществувала в свойството на взаимна любов до 1 в н.е.

Около 2000 години, след повече от хиляда годишно съществуване в любов, народът изпаднал във взаимна омраза, което му причинявало такива страдания.

В свойството си на взаимна любов, всички били подобни на светлината – общата контролираща сила на природата и всеки усещал Вселената „хоризонтална“, виждал нейното управление, причините, процесите и целта. Усещането и разбирането на това, което се случва давали на всеки усещане за контакт с Твореца.

Но след падането в егоизма, вместо цялата Вселена хората започнали да чувстват само картината на този свят. На мястото на общия закон „Обичай ближния“ се появили заповедите на религиите, които не задължавали да се изпълнява основния закон на Природата/Твореца „Обичай ближния, както себе си“. Появила се възможност за устройване в егоистчни взаимоотношения и в същото време с надежда за награда, не както преди, в усещане на Твореца, а „в рая, в този свят“.

[80022]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed