За ползата и вредата от вирусите

каббалист Михаэль ЛайтманДоброто образование е когато хората получават знания заедно с обясненията, които са готови да усвоят. Тъй като в детска възраст се сблъскваме с много факти, на които не получаваме конкретен отговор, и те остават в нас, подобно на вируси, и после е невъзможно да се отървем от тях. Подсъзнателно използваме този „багаж” от факти, смятайки ги за верни, а всъщност те са лъжливи и често ни препъват.
Всичко това е следствие oт детските и юношеските години, когато са ни тъпкали с всевъзможни ”неприложими” истини, без те да ни бъдат обяснени. Те остават в нас и ние не можем да се отървем от тях. Както и да се стараеш, не си властен над онова, което е отпечатано в теб.
Затова всяко нещо трябва да бъде съпроводено от точно и ясно обяснение. Не трябва да объркваме човек с неясни постройки, основавайки се на висшата математика – той трябва да получи достъпна, ясна информация, защото иначе знанията се превръщат в лозунги, в аксиоми, и човек не може да напредва. Трябва да се развиваме чрез здравия смисъл, когато човек усвоява добре обясняваното му. А освен това, трябва да се подържа адекватно темпо, излишъкът от информация да не блокира способността за усвояване.
Правилното образование е лишено от недоказуеми факти. Тъй като хората няма да могат да ги прилагат вярно, а и да се избавят от този болест е много трудно. Невъзможно е да работиш с факти, ако не са ти ясни причините и следствията. В такъв случай те не позволяват създаването на обща картина на реалността. Вместо това, човек се отнася към тях като към неписани закони.
А между другото, в реалността изобщо няма закони – ние сами си ги създаваме. Още с раждането, по задължение, започвам да формирам картината на света, свързвайки отделните и части. Тъй като произхождаме от разбиването, цялата ни действителност се състои в това, да наредим мозайката и нейните части – на всички нива, по цялата дълбочина, от този свят до безкрайността, постоянно добавяйки все нови качествени и количествени щрихи. Тъй като картината е многомерна.
Ето, ултимативно диктувайки на човек как да сглобява тези или онези части, аз го поставям на лъжлив път и той продължава да действа по нареждане, защото не умее сам да направи анализ и да свърже нещата. Вместо готови отговори и голи факти, трябва да му дам учение, ръководство, методика за действие.
Ето защо съвременното образование търпи крах. Тъй като ние щамповаме ”войници”, майсторим ”работници”, а не истински творчески хора, умеещи да събират парченцата от мозайката.
Въпрос: Не трябва да се ограничаваме само от едните факти, дори и да са верни?
Отговор: Работата не е във фактите. На човек му трябват не просто знания – той трябва да развива своя разум, да подрежда нещата, които никой не е подреждал преди него. Той трябва да има подход, нова програма, позволяваща му самостоятелно да формира в себе си картината на реалността.
Детето няма да се научи на действия, на които насила го принуждават – това дава много ограничен ефект. Ако му говоря нещо, съм задължен да му обяснявам защо това е така. Иначе внасям още един „вирус” в него и то няма да може да използва рационално тази „истина”, отпечатана в него. До края на дните му тя ще изплува в подсъзнанието му и само смъртта на тялото ще положи край на това.
Въпрос: В период на скритие ние също използваме ”лозунги”, които още не разбираме. Защо те не се явяват като „вируси“ за нас?
Отговор: Всичко е вярно, науката кабала си има своите девизи: „Няма никой освен Него”, „Добрият и Творящ добро”, „Възлюби ближния си като себе си” и т.н., но те са от много високо стъпало и просто по друг начин не могат да достигнат до нас. Ние гълтаме тези „вируси”, стараем се изкуствено да се формираме спрямо тях и с това привличаме светлината, възвръщаща ни към Източника. А тя вече ни поправя и издига, подсигурявайки ни с ново усещане за света, с нов разум и с ново чувство.
От друга страна, в нашия свят поемаме лъжливи факти, вместо да придобиваме здрав смисъл и това не ни позволява да напредваме, съчетавайки всички части, изучавайки вярната картина на света и развивайки се въз основа на нея.
Тъй като в нашия свят мога да действам самостоятелно, тогава как да вляза в духовното със собствени си сили, това няма да ми се удаде никога. Напротив, трябва да се старая да реализирам в себе си законите на духовния свят, да се включа в тях според силите си – и тогава висшата светлина ще ме издигне нагоре.
По такъв начин, в духовното действат положителните сили, а не отрицателните „вируси”; да седиш редом с великите, да издигаш другарите в очите си, постоянно да се стремиш към светлината, за която нямаш никаква представа… Всичко това – не са факти за мен, и независимо от това, е полезно да ги получаваме от другия свят.
Дори книгите на кабалистите – „са вируси” за възприятието ни. Тъй като те ни говорят за неосезаеми, невиждани и нечувани неща. Но аз изучавам тези текстове, за да се издигна с тяхната помощ. Нека да ме поразят техните вируси и да се разболея от любов! Тогава ще я достигна.
От урок по статията „Поръчителство”, 12.06.2012
[80379]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed