Съсъд за светлината на живота

каббалист Михаэль ЛайтманВ творението има само светлина и съсъд за нея. А съсъд за светлината е не желанието за наслаждение, което Творецът е създал, а стремежът към висшето, идващо от самия човек.

За да може творението да развие в себе си това желание, Творецът го пробужда с искра от светлината. А творението трябва правилно да използва тази искра, обръщайки се към обкръжението, т.е. към външна сила. Всъщност вътре в самия него е само първоначалното желание и искра.

Желанието идва за сметка на Твореца и не може да се превърне в съсъд за светлината – това е просто общото желание за наслаждение. А искрата насочва това желание към външна сила, към външен фактор. И ако за сметка на този външен фактор творението развие в себе си допълнително желание, то ще стане съсъд за светлината, създаден от самото творение.

Това допълнително желание може да бъде само за отдаване, защото в природата на творението е заложено желанието за получаване. А нещо по-различно от това желание може да бъде само желанието за отдаване.

Изглежда сякаш светлината Хохма (мъдростта) – е светлина на разума, която напълва нашето желание за знания. Но това не е така, светлината Хохма – е светлина на живота. Това е тази светлина, която е създала в противоположност на себе си желанието за наслаждение. Напълвайки това желание, тя му дава жизнена сила.

А на съсъда за светлината Хохма е мярката Хасадим, мярка за отдаване, която може да развие в себе си творението. „Мъдростта (Хохма) се дава на мъдреците“ – това означава, че светлината Хохма идва в съсъда, предназначен за мъдрост – в желанието за наслаждение, което се стреми да стане отдаващо, т.е. подобно на даващия. И тогава светлината Хохма се облича в такъв съсъд.

Доколкото творението полага усилия, за да достигне желание за светлината на живота (а живот означава отдаване), дотолкова светлината на живота, светлината Хохма се облича в него, разкрива се в него. Светлината не идва някъде от далече – тя се разкрива вътре в творението, тъй като винаги е била в него и едва сега се появява.

Ето защо, ние трябва само да се опитаме да не бъдем глупави и да не се надяваме да получим светлината егоистично, а да осъзнаем, че получената от нас искра ни е дадена, за да развием в себе си свойството отдаване с помощта на външен фактор, т.е. на обкръжението. И тази външна сила ще ни даде желание за отдаване, което означава живот и светлината на живота.

От урока по статия от книгата „Шамати“, 28.06.2012

[81596]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: