Земята може да лиши човечеството

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (А. Яблоков, еколог, член кореспондент на РАН): Принципното значение на концепцията на биосферата според Вернадски се заключава в това, че Земята – това е своеобразен организъм и дори неголеми изменения в тънкия филм на живота на планетата могат да имат геологични последствия.

По-късно британският учен Джеймс Лавлок заговори за Земята като своеобразно живо същество, изваждайки концепцията за Гея (Гея е древногръцката богиня Земя).

Земята – Гея може да унищожи човека, както опасно раково образуване. Сега човекът прави всичко за да се случи точно това: изчерпва и унищожава, хищнически експлоатира невъзобновяемите (почвени, горски, водни) ресурси, изхвърля в биосферата натрупани  химически и радиоактивни вещества.

Екологическият подход – това е счетоводство не само в краткосрочен план, но и с дългосрочни последствия. Мащабът през погледа на икономиста – е 10 години. Политиците мислят от избори до следващи избори, тоест 4-6 години. Разликата в тези мащаби определя конфликта на гледните точки. Политикът трудно ще се съгласи с аргументите на еколога “след 20 години ще бъде зле”, като поставя на преден план това, което той мисли и което ще се хареса на неговите избиратели след няколко години.

Обществото от потребители трябва да проумее, че развитието не е безгранично!

Политиците се избират с гласовете на избирателите и те приемат екологично опасни решения в полза на избирателите. Единственият изход е разпространение на екологично съзнание. Лошият вариант е да чакаш необратимия край.

Съзнанието за опазване на екологията трябва да доведе хората до категоричното решение, да не руши околната среда, а да се вградим в чудната система на биосферата. Екологията – това е наука за дома. И жалко, че по-голямата част от земляните не са осъзнали все още, че нашият общ дом – това е цялата планета!

Реплика: Тези призиви на еколозите слушаме десетки години, но докато политиците и финансистите определят живота ни, нищо няма да се промени! Това, което не дава политически и икономически ползи днес, не е интересно – никой не инвестира в екологията! Интегралното възпитание на обществото не им е изгодно. На управниците са нужни масите, „вмъкнати” в телевизора.

Изходът е във възпитание на обществото отдолу!

[764669]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed