Искаш ли да бъдеш щастлив – бъди!

каббалист Михаэль ЛайтманThe Wall Street Journal: Преследването на щастието ни носи повече вреда, отколкото полза. Повярвайте, щастието, усещането за удоволствие или положителни емоции е много по-маловажно за физическото здраве, отколкото вътрешното удовлетворение от целенасочена дейност.

Но хората, които се опитват да живеят със смисъл, по-често запазват активна умствена дейност в напреднала възраст, психически по-здрави са и живеят по-дълго, отколкото тези, чиято цел е усещането за щастие. Манията за постигането на щастие в действителност намалява удовлетворението от живота. Удоволствието от вкусна вечеря, вълнуващ филм или победа на любимия отбор – бързо се изпарява. Възпитанието на децата, доброволната работа или обучението – не са толкова приятни във всекидневния живот, но създават чувството, че животът не минава напразно.

Днес психолозите се интересуват от щастието и благоденствието поради зачестилите симптоми на депресия, параноя и психопатология сред младите. Авторите на изследването смятат, че причината е във фокусирането на обществото върху материалното богатство и социалния статус.

Но сегашното, „здравословно“ щастие е недостижимо, ако принуждаваме себе си, например, към доброволческа работа, с надеждата за някакъв вид награда в бъдеще.

Съсредоточете се върху добрите отношения с хората и любимата работа, стига сте седели и сте се тревожили за съдбата си, фокусирайте се върху целите си – и ще бъдете здрави и щастливи.

Забележка: Тъй като се намираме във властта на единната природа, то в степента на сходство с нея, ние попадаме под нейното благотворно въздействие, което се проявява на всички нива на организма и съзнанието, както и в обкръжаващата ни среда.

[76465]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: