Свързани ли сме в комуникационната система ?

Становище: Там, където се срещаме, настава тишина, нарушавана единствено от звуците на пръстите докосващи екрана. Изглежда сякаш сме приели всеобщото обединение за нещо много по-важно.

За пръв път го забелязах в един ресторант. Там беше изненадващо тихо, а хората, седящи на една от масите, сякаш бяха дълбоко потопени в молитва.Със сведени глави, очите – надолу, а ръцете им – под масата. Тогава разбрах, че всеки – и стар, и млад – гледат в екрана на телефона си. Така изглеждаха и други хора, вървящи по улицата: ръцете им бяха сгънати под прав ъгъл, погледа насочен надолу. В такъв вид дефилираха и майки с децата си, и група ученици. Те бяха като зомбита. Не разговаряха.

Близо сме до овладяването на изкуството на зрителния контакт с човек, докато пишем SMS на някой друг. Като органист, който свири с ръце и крака различни мелодии. Тези хора са самотни  заедно… всеки, който има 3000 приятели във Facebook, всъщност няма приятели.

Психолозите наричат това „страх от разговор“. Хората носят слушалки като „устройство, за избягване на общуването“. Интернет ни свързва с целия свят, но този свят е произведен по поръчка, редактиран, стерилен.

Казват, че расте търсененто на онлайн „разговорите“ с роботи и изкуствени гласове. Възрастни хора могат да си купят робот, който ще седи и ще слуша техните монолози, кимайки с глава и примигвайки съчувствено.

Ние объркахме свързаността с общуването – повярвахме в „илюзията на приятелството без изискване за отношения“. Човешките отношения са богати, комплексни и сложни. Те изискват търпение, толерантност, а дори готовност за компромис. Когато изтласкваме другите хора в света на въпроса и отговора, свързването и информацията, приятелството  става ерзац – виртуалност. При все , че гибелта на разговора, е била  обявявана толкова често, колкото и смъртта на книгите.

Но стотиците онлайн университети не могат да заменят живия кампус, както и Facebook няма да замени секса, а Twitter — дебатите. Побърканите на темата за всеобща връзка и избягване на личните контакти, няма да избягат от действителността. Дълбоко в душата си те жадуват за приятелство. Те просто искат общуване от по-висше ниво – вътрешно сливане!

[78357]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: